Φυλάκιση δυο ετών με τριετή αναστολή επέβαλε το δικαστήριο στον πλοίαρχο του «Lassea», που μέχρι πρότινος πραγματοποιούσε την απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» στο Σαρωνικό και στις δεξαμενές έρματος του οποίου είχαν εντοπιστεί πετρελαιοειδή χωρίς νόμιμα παραστατικά. Για την ίδια υπόθεση αθώος κρίθηκε ο πρώτος μηχανικός.

Επίσης, έγινε άρση της κατάσχεσης του πλοίου και απόδοσή του στην πλοιοκτήτρια εταιρεία μαζί με το ημερολόγιο γέφυρας και την ποσότητα καυσίμων που είχε στις δεξαμενές του για την κίνηση των μηχανών.

Στον πλοίαρχο και τον πρώτο μηχανικό είχε ασκηθεί δίωξη για παραβίαση τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν αναβολή της υπόθεσης, καθώς δεν είχαν προλάβει, όπως υποστήριξαν, να ενημερωθούν για τις αναλύσεις των μιγμάτων των πετρελαιοειδών που είχε εντοπίσει το λιμενικό σώμα στις δεξαμενές έρματος, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Στις 15.500 ευρώ οι διαφυγόντες δασμοί

Οι δύο ναυτικοί υποστήριξαν στην απολογία τους ότι η μικρή ποσότητα μιγμάτων πετρελαιοειδών που βρέθηκε στις δεξαμενές έρματος, προκλήθηκε από διαρροή που σημειώθηκε στη διάρκεια απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ νοτιοδυτικά της Αταλάντης στο Σαρωνικό.

Οι λιμενικοί υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι για να αποδειχθεί πως πρόκειται για διαρροή στη διάρκεια απάντλησης, θα πρέπει να αδειάσει από τα καύσιμα που έχει φορτώσει το «Lassea» από το ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ και να γίνει επιθεώρηση.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, στη μία δεξαμενή έρματος βρέθηκε 98% νερό και 2% μίγματα πετρελαιοειδών και στην άλλη 1% μαζούτ και 10% πετρελαιοειδή, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί εκτιμώνται γύρω στις 15.500 ευρώ.

Στη σημερινή διαδικασία παραβρέθηκαν τρεις μάρτυρες κατηγορίας, δύο πλωτάρχες λιμενικοί και τελωνειακός υπάλληλος.