Εβραϊκές οργανώσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους μετά το ιστορικό αποτέλεσμα του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το AfD συγκεντρώνει το 13,5% των ψήφων και καταφέρνει να εισέλθει για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο ως το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα. Η ακροδεξιά δεν εκπροσωπείται στη Μπούντεσταγκ από τη δεκαετία του 1950.

«Ελπίζουμε ότι τα κεντρώα κόμματα στη Μπούντεσταγκ θα διασφαλίσουν ώστε το AfD να μην εκπροσωπείται στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο.

«Κάποιες από τις απόψεις που έχει εκφράσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας εμπεριέχουν ανησυχητικά ποσοστά μισαλλοδοξίας που δεν έχουν εμφανιστεί στη Γερμανία για πολλές δεκαετίες και που φυσικά ανησυχούν πολύ τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους Εβραίους», επισημαίνει.

Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη «μεγαλύτερη πρόκληση» μετά το 1949, σημειώνει το Κεντρικό Συμβούλιο Εβραίων της Γερμανίας.

«Αισχρό κίνημα αρνητών»

«Δυστυχώς, οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα», δήλωσε ο Γιόζεφ Σούστερ, πρόεδρος του Συμβουλίου.

«Κόμμα που ανέχεται στις τάξεις του ιδέες της άκρας δεξιάς και περιφρονεί τις μειονότητες στη χώρα μας εκπροσωπείται όχι μόνο σε σχεδόν όλα τα περιφερειακά κοινοβούλια, αλλά και στη Μπούντεσταγκ», πρόσθεσε.

Για τη Γερμανία αυτή είναι «η μεγαλύτερη δημοκρατική πρόκληση μετά το 1949», συνεχίζει ο Σούστερ. «Αναμένω από τις δημοκρατικές μας δυνάμεις να αποκαλύψουν το πραγματικό πρόσωπο του AfD και να ξεσκεπάσουν τις κενές και λαϊκιστικές υποσχέσεις του», τόνισε.

Παράλληλα, συνεχάρη τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, «μια πραγματική φίλη του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού» για τη νέα της νίκη.

Στο μεταξύ, ο Ρόναλντ Λάουντερ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου με έδρα τη Νέα Υόρκη σημείωσε: «Είναι φρικτό που το AfD, αισχρό κίνημα αρνητών που θυμάται το χειρότερο παρελθόν της Γερμανίας και θα έπρεπε να έχει τεθεί εκτός νόμου, έχει τώρα τη δυνατότητα να προωθήσει τη χυδαία του πλατφόρμα μέσω του κοινοβουλίου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από