Οσο ενθουσιασμό προκάλεσε στον κόσμο του Παναθηναϊκού η περίφημη απάντηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου σε «φίλο» του στο Ιnstagram για εξελίξεις σύντομα άλλο τόσο μπορεί να πει κανείς ότι ήταν το μούδιασμα που ένιωσαν οι οπαδοί των Πρασίνων με τη χθεσινή επίσημη τοποθέτηση του χρηματοδότη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Η ανακοίνωση του διαδόχου του εμβληματικού ηγέτη του Παναθηναϊκού Παύλου Γιαννακόπουλου δεν είχε κορόνες. Δεν είχε μεγαλοστομίες ή υποσχέσεις. Ηταν προσεκτική, απολύτως μετρημένη και προσπάθησε να αποτυπώσει με σαφήνεια την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ποιο είναι το εγχείρημα που έχει οραματιστεί με το PAO Foundation για την αναγέννηση του ποδοσφαιρικού τμήματος, των ερασιτεχνικών αλλά και τη διατήρηση του μπασκετικού Παναθηναϊκού στην κορυφογραμμή της Ευρώπης.

Το τελευταίο προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό καθώς ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μεταξύ άλλων σημαντικών θεμάτων, σημείωσε πως αν δεν προχωρήσει το σχέδιό του θα είναι «υποχρεωμένος να επανεξετάσει τη θέση και την εμπλοκή του στα δρώμενα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Μείωση του μπάτζετ, αποχώρηση από την ΚΑΕ ή οτιδήποτε άλλο! Δύσκολα η συγκεκριμένη φράση μπορεί να ερμηνευτεί με θετικό τρόπο.

Δυο προαπαιτούμενα

Η στήλη έχει αποκαλύψει στο παρελθόν το ενδεχόμενο εμπλοκής του Νίκου Βαρδινογιάννη, υιού του «Καπετάνιου», Γιώργου Βαρδινογιάννη, σε συνεργασία με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Οπως επίσης ότι το πλάνο του χρηματοδότη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός έχει ως προαπαιτούμενο τη δημιουργία Παναθηναϊκής Πολιτείας στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου στο Μαρούσι.

Δεν είναι όμως τα μοναδικά προαπαιτούμενα! Πέραν της ανεύρεσης επιφανών φίλων του Παναθηναϊκού οι οποίοι θα συμμετάσχουν ενεργά, κυρίως οικονομικά, στο PAO Foundation, το κυριότερο από όλα είναι να παραδοθεί η ΠΑΕ στους νέους χρηματοδότες «απαλλαγμένη από τα οικονομικά βαρίδια του παρελθόντος», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στη χθεσινή επίσημη ενημέρωση για το σχέδιο που έχει εμπνευστεί.

Πενταετές πλάνο

Εδώ όμως εντοπίζεται το μεγάλο αγκάθι. Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι διατεθειμένος να ρυθμίσει τα χρέη της ΠΑΕ, αλλά όχι να τα αναλάβει εξ ολοκλήρου. Σε έναν βαθμό είναι λογικό για οποιονδήποτε επιχειρηματία να μην επιθυμεί να διαθέσει όλο το ποσό που αφορά τα χρέη (περί τα 25 εκατ. ευρώ λέγεται πως είναι το ποσό) αλλά ένα μέρος του. Από την άλλη, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δηλώνει μέσω της ανακοίνωσής του πως ο Γιάννης Αλαφούζος πρέπει να παραδώσει την ΠΑΕ χωρίς χρέη και φαίνεται πως εκεί θα κριθεί η εφαρμογή του πλάνου, το οποίο ορίζει βάθος χρόνου 5 ετών για την αναγέννηση της ομάδας. Τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα, ο χρόνος πιέζει και το ζήτημα είναι κρίσιμο. Πάντως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, όπως συζητείται στους κόλπους της παναθηναϊκής κοινότητας, έχει εξασφαλίσει το ναι από αρκετούς επιχειρηματίες για να γίνουν «συμπαίκτες» και το σχέδιο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και σταθερές βάσεις. Αν θα αρκούν αυτά θα φανεί στο σύντομο μέλλον.

Μακριά από το χαλάκι

Η εθνική ομάδα μπάσκετ έχασε μια χρυσή ευκαιρία για να επιστρέψει στη ζώνη των μεταλλίων και να διεκδικήσει μια θέση στο βάθρο για πρώτη φορά μετά το 2009 και το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Σε ενδεχόμενη πρόκριση εις βάρος της Ρωσίας χθες και συμμετοχή στα ημιτελικά ήταν πιθανό όλα τα κακώς κείμενα να έμπαιναν κάτω απ’ το χαλάκι της εισόδου στα γραφεία της ΕΟΚ. Η εικόνα της ομάδας στο Ελσίνκι ήταν ντροπιαστική και υπάρχουν εξηγήσεις. Ο τρόπος με τον οποίο έφθασε η ομάδα να δημιουργηθεί και να αγωνιστεί αποκάλυψε πολλά ζητήματα για την οργάνωση της ομοσπονδίας και χωρίς αμφιβολία εκείνος που φέρει τη μικρότερη ευθύνη είναι ο Κώστας Μίσσας.

Στην ομοσπονδία χρειάζεται πιο «επαγγελματική» νοοτροπία. Επαναφορά του σεβασμού στο άθλημα, στους άγραφους κανόνες του, στον ρόλο των προπονητών, των παραγόντων που συνοδεύουν τις αποστολές με σκοπό να διευκολύνουν τις ομάδες και όχι να παίζουν ρόλο δερβέναγα. Το ελληνικό μπάσκετ έχει παίκτες με ποιότητα (στη φωτογραφία ο Κώστας Παπανικολάου), μπορεί και πρέπει να διαθέτει Εθνική που θα παίζει καλό μπάσκετ, θα έχει εικόνα που θα μας κάνει περήφανους (όπως στα δύο ματς στην Πόλη) και θα σέβεται την ιστορία της. Διότι στο Ελσίνκι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε και ευτυχώς ο Κώστας Μίσσας το διαχειρίστηκε με αποτελεσματικό τρόπο διορθώνοντας την κατάσταση. Το μέλλον δεν είναι μαύρο. Αλλά θέλει δουλειά, επαγγελματική νοοτροπία και προγραμματισμό.

Κλεισμένος ώς το 2020

Ο Καλάθης στο Ευρωμπάσκετ «βγάζει μάτια». Οι εμφανίσεις του επιβεβαιώνουν πως ανήκει στα κορυφαία point-guard που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Το συμβόλαιό του με τον ΠΑΟ λήγει το 2018, όμως οι Πράσινοι φρόντισαν και διαπραγματεύτηκαν την επέκτασή του ώς το 2020. Η πληροφορία της στήλης είναι πως έχει επέλθει συμφωνία εδώ και έναν μήνα και μόνο οι υπογραφές στα συμβόλαια μένουν!

Κουίζ

Στους αγώνες της α’ φάσης, στη Φινλανδία, η εθνική ομάδα έμοιαζε με ξέφραγο αμπέλι. Δεν υπήρχε συνοχή, ομοψυχία, καλό κλίμα. Η εικόνα στο παρκέ τα μαρτυρούσε όλα και πράγματα που συνέβαιναν στα ενδότερα της ομάδας έβγαιναν στο προσκήνιο. Μπροστά στο φάσμα της κατακραυγής, ίσως γιατί οι διεθνείς κατάλαβαν πως έπρεπε να αντιδράσουν, η εικόνα της Εθνικής στην Πόλη άλλαξε. Και αγωνιστικά αλλά και στα στεγανά της. Π.χ., άκουσα ότι παίκτης είχε πρόβλημα τραυματισμού, δεν προπονήθηκε μετά το ματς με τη Λιθουανία και έμεινε κρυφό!

Ποιος ήταν;