Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμπόδισε την Τετάρτη την εξαγορά της αμερικανικής κατασκευάστριας ημιαγωγών Lattice Semiconductor Corporation από κινεζική επενδυτική εταιρεία συμμετοχών, επικαλούμενος «τον κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Ο όμιλος Canyon Bridge Fund, στον οποίο συμμετέχουν κινέζοι επενδυτές, βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά έναντι περίπου 1,3 δισ. δολαρίων αυτής της κατασκευάστριας ημιαγωγών.

Ομως ο πρόεδρος Τραμπ έκρινε «ότι η συναλλαγή έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Η Lattice κατασκευάζει ημιαγωγούς κατάλληλους για τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές, καταναλωτικά ηλεκτρονικά και βιομηχανική χρήση.

Χρηματοδοτείται από την κινεζική κυβέρνηση

Η στάση των αμερικανικών αρχών έναντι της εξαγοράς έγινε πιο εχθρική αφού το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε τον Νοέμβριο ότι το επενδυτικό ταμείο Canyon Bridge εν μέρει χρηματοδοτείται από την κινεζική κυβέρνηση και συνδέεται έμμεσα με το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα.

Με την απόφασή της η αμερικανική κυβέρνηση ενημερώνει τα δύο μέρη «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέρα για να εγκαταλειφθεί πλήρως η πρόταση εξαγοράς μέσα στις επόμενες 30 ημέρες».

Η στάση του Λευκού Οίκου συνάδει με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής για τις Ξένες Επενδύσεις στις ΗΠΑ (CFIUS), η οποία εξετάζει τις εξαγορές αμερικανικών εταιρειών από ξένους από την άποψη της εθνικής ασφάλειας.

Ο κίνδυνος για την αμερικανική εθνική ασφάλεια που θα ήγειρε η εξαγορά «συνδέεται (…) με τη δυνητική μεταφορά πνευματικής ιδιοκτησίας στον ξένο αγοραστή, με τον ρόλο της κινεζικής κυβέρνησης στην υποστήριξη αυτής της συναλλαγής, με τη σημασία που έχει η εξασφάλιση της διάθεσης των ημιαγωγών της στην αμερικανική κυβέρνηση και τη χρήση των προϊόντων της Lattice από την αμερικανική κυβέρνηση», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σε ευαίσθητη φάση

Οι κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ καταγράφουν μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια: έφθασαν τα 46 δισ. δολάρια την περασμένη χρονιά.

Η ακύρωση της εξαγοράς καταγράφεται σε μια ευαίσθητη φάση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει εμπλακεί σε διένεξη με το Πεκίνο για εμπορικά ζητήματα και ταυτόχρονα ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στην κινεζική ηγεσία προκειμένου η τελευταία να υιοθετήσει σκληρότερη στάση έναντι της Βόρειας Κορέας, που συνεχίζει τις προσπάθειές της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Επιπλέον, το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ετοιμάζεται για το συνέδριό του, που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια, τον Οκτώβριο.