Η εθνική ομάδα λυτρώθηκε. Επικράτησε (95-77) σχετικά εύκολα της Πολωνίας και ως τέταρτη του Α’ Ομίλου προκρίθηκε στη φάση των 16 του 40ού Ευρωμπάσκετ, όπου θα αντιμετωπίσει τη Λιθουανία το ερχόμενο Σάββατο στο Σινάν Ερντέμ της Κωνσταντινούπολης. Η ομάδα του Γιόνας Βαλαντσιούνας, φιναλίστ στα δύο προηγούμενα Ευρωμπάσκετ και σαφώς ποιοτικότερη και με μεγαλύτερη ομοιογένεια από τη δική μας Εθνική, υπέταξε (89-72) τη Γερμανία και κατέκτησε την πρώτη θέση του Β’ Ομίλου.

Απέναντι στην Πολωνία η Εθνική εκπλήρωσε τον μίνιμουμ στόχο της πρόκρισης, με παίκτες-κλειδιά τους δύο γκαρντ Κώστα Σλούκα (26 π., 3 ασ.) και Νικ Καλάθη (24 π., 10 ασ.), οι οποίοι σημειώνοντας ατομικά ρεκόρ πόντων με το εθνόσημο και συνεπικουρούμενοι από τους Γιώργο Πρίντεζη και Γιώργο Παπαγιάννη, συνέβαλαν ώστε να εξαφανιστεί το φάντασμα της Ντιζόν στο Ευρωμπάσκετ 1999, τότε που με τρεις σερί ήττες η Ανδρών είχε αποκλειστεί στην πρώτη φάση της διοργάνωσης.

«Μετά την ήττα από τη Φινλανδία υπήρχε απογοήτευση στην αποστολή. Προβληματίζει η εμφάνισή μας. Δεν θέλει κανείς να παίζει έτσι. Ερχόμαστε εδώ επειδή το θέλουμε, αγαπάμε την Ελλάδα. Ολοι καταθέτουν την ψυχή τους. Δείξαμε χαρακτήρα, παίξαμε για όλους. Θέλω να πιστεύω ότι πάμε στην Κωνσταντινούπολη όλοι μαζί ενωμένοι. Παίζουμε για την περηφάνια όλων και τη δική μας. Εχουμε δύο ημέρες να ξεκουραστούμε, το τουρνουά είναι επίπονο. Η Λιθουανία είναι πολύ καλή ομάδα, τερμάτισε πρώτη στον όμιλο του Ισραήλ. Εχει αδυναμίες. Εχουμε ποιότητα και ταλέντο. Θα τα δώσουμε όλα» είπε ο Σλούκας, για να συμπληρώσει ο Καλάθης: «Ηταν μια καλή νίκη. Αντιμετωπίσαμε μια δύσκολη ομάδα, που έπαιξε πολύ σκληρά, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν καλύτεροι, πιέσαμε στην άμυνα και αυτό ήταν το κλειδί στο παιχνίδι. Στην επίθεση βάλαμε μεγάλα σουτ. Τώρα πάμε στα νοκάουτ, όπου όλα μπορεί να γίνουν. Είμαστε ενθουσιασμένοι που προκριθήκαμε. Εχουμε ομάδα που μπορεί να πετύχει πράγματα σε αυτό το Ευρωμπάσκετ».

Ελλάδα: Καλάθης 24 (6/9 δ., 4/7 τρ., 0/1 β., 10 ασ.), Μπουρούσης 10 (6 ρ.), Σλούκας 26 (3/7 δ., 5/6 τρ., 5/5 β., 4 ρ., 3 ασ.), Παππάς 3, Παπαγιάννης 8 (8 ρ.), Πρίντεζης 14 (6 ρ.), Παπανικολάου 8 (6 ρ.), Μάντζαρης, Αγραβάνης, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο.

Πολωνία: Σοκολόφσκι 2, Σελ, Κούλιγκ 26 (7 ρ.), Ζαμόισκι 5, Πονίτκα 8, Βαζίνσκι 17, Κόζαρεκ 12, Γκίελο, Καρνόφσκι 7.