Το πιο εμπορικό και ανταγωνιστικό ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος θα διεξαχθεί στο… mute, με το «καλημέρα» της νέας διοργάνωσης. Η κλήρωση του ΕΣΑΚΕ έβγαλε διά χειρός του γενικού διευθυντή της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Χρήστου Σταυρόπουλου, το ντέρμπι των Αιωνίων την 1η αγωνιστική (7/11) στο ΣΕΦ.

Το νέο πρωτάθλημα δηλαδή θα αρχίσει όπως ακριβώς τελείωσε, με μοναδική διαφορά ότι εξαιτίας του επεισοδιακού και θλιβερού φινάλε του ο Ολυμπιακός είναι τιμωρημένος με αποκλεισμό του ΣΕΦ για πέντε αγωνιστικές και μολονότι οι Ερυθρόλευκοι έχουν ασκήσει έφεση είναι δεδομένο ότι το πρώτο ντέρμπι της σεζόν θα διεξαχθεί χωρίς οπαδούς.

Το νέο πρωτάθλημα θα έχει την ιδιαιτερότητα να έχει μεγάλα κενά, εξαιτίας των «παραθύρων» που έχει ορίσει η FIBA για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ εκτός από τη διακοπή για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας θα σημειωθεί διακοπή και για τη διεξαγωγή του All Star Game, το οποίο επανέρχεται μετά το 2013. Συγκεκριμένα, μεταξύ 23ης (14/4) και 24ης αγωνιστικής θα μεσολαβήσουν τρεις εβδομάδες (4/5), δυόμισι εβδομάδες μεταξύ 16ης και 17ης, ενώ δύο εβδομάδες θα χρειαστούν από την 6η στην 7η αγωνιστική.

Η κλήρωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ, γεγονός που επιβεβαίωσε τη συμφωνία που ουσιαστικά έχει επέλθει μεταξύ του κρατικού καναλιού και των 11 ομάδων του πρωταθλήματος που δεν είχαν τηλεοπτική στέγη. Σήμερα στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΔΣ προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία που θα αποφέρει περί το 1,5 εκατ. ευρώ για τις 11 ΚΑΕ. Το μέγα πρόβλημα είναι η δυστοκία του Πανιωνίου να βρει επενδυτή και να εξασφαλίσει την άδεια από την ΕΕΑ. Οι Κυανέρυθροι έχουν πάρει παράταση μέχρι τις 14/9, αλλά στον ΕΣΑΚΕ υπάρχει ανησυχία. Σε περίπτωση που ο Πανιώνιος δεν μπορέσει να πάρει την άδεια θα προβιβαστεί ο Ηρακλής.

Ολα τα ντέρμπι της κανονικής περιόδου:

1η και 14η αγωνιστική: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, 2η και 15η: Αρης – ΑΕΚ, 4η και 17η: Αρης – Ολυμπιακός, 5η και 18η: ΠΑΟΚ – Αρης, 8η και 21η: ΑΕΚ – Ολυμπιακός, 9η και 22η: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, 11η και 21η: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, 12η και 25η: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός.