Επιχείρηση Διαφάνεια με φόντο την απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει πειστικές απαντήσεις σε ζητήματα μείζονος πολιτικής σημασίας στήνουν στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Κεντρικό πρόσωπο στο κάδρο φαίνεται πως θα είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με το επιχείρημα ότι ευαγγελίζεται την ανάγκη διαυγών διαδικασιών α λα καρτ αφού την ίδια ώρα δίνει ασυλία στους υπουργούς τους και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ώστε να φτάσει αλώβητος μέχρι τη φθινοπωρινή δοκιμασία της ΔΕΘ.

Ενδεικτική των προθέσεων της Χαριλάου Τρικούπη ήταν η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου ουσιαστικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρακάμπτει ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας που γεννούν υπόνοιες για τα στελέχη της.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΠΤΡΕΣ. Επιχειρώντας να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα περί διαφάνειας παντού η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέδειξε τα αναπάντητα ερωτήματα, στα οποία επιμελώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποφεύγει να απαντήσει, ξεκινώντας από την πρόσφατη αποκάλυψη της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για τις διόπτρες νυκτός και την απευθείας ανάθεση της προμήθειάς τους, σε υψηλές μάλιστα τιμές, από το υπουργείο Αμυνας στην εταιρεία ΘΕΩΝ.

Για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που έχει διατελέσει υφυπουργός Αμυνας, η γενικόλογη απάντηση του αρμόδιου υπουργείου, που δεν απαντά επί της ουσίας σε κανένα ερώτημα, συνιστά ακόμη μία απόδειξη της κυβερνητικής πρακτικής να κουκουλώνει ύποπτες υποθέσεις που έρχονται στο προσκήνιο και προκαλούν ζημιά στο επικοινωνιακό της προφίλ.

Στο πλαίσιο αυτό η Φώφη Γεννηματά, όπως άφησε να εννοηθεί και κατά την παρέμβασή της, σκοπεύει να ζητήσει διερεύνηση της υπόθεσης για την εν λόγω προμήθεια με οσμή σκανδάλου, που εκθέτει την κυβέρνηση και πλήττει το κύρος των ΕΑΣ. Για την ίδια υπόθεση εξηγήσεις έχει ζητήσει από τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Δημήτρη Βίτσα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει σηκώσει τους τόνους και για την υπόθεση Σαββίδη και τη «χαριστική» τροπολογία που διαγράφει πρόστιμα της εταιρείας ΣΕΚΑΠ, ενώ με κάθε αφορμή επιμένει να επαναφέρει και το θέμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη εκτιμούν ότι το εύρος των ζητημάτων στα οποία η κυβέρνηση φείδεται απαντήσεων είναι μεγάλο. Από τις απευθείας αναθέσεις στο ΥΠΕΘΑ και όσα έγιναν με γνωστούς εργολάβους-φίλους μέχρι τη μη έκδοση πράξεων τιμολόγησης φαρμάκων αλλά και τις νυχτερινές τροπολογίες που χάριζαν εκατομμύρια. Πάντως, από τα πλέον καίρια ζητήματα που για τη ΔΗΣΥ απαιτούν εδώ και τώρα απαντήσεις φαίνεται πως είναι και η υπόθεση Βαρουφάκη.

Τα όσα αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα σχέδια για παράλληλο νόμισμα και έξοδο της χώρας από το ευρώ, για τα στελέχη της ΔΗΣΥ δεν είναι απλώς ιστορίες από το παρελθόν αλλά αποδείξεις κυβερνητικής ανευθυνότητας που στοιχειώνουν και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Ρόλο-κλειδί στη διερεύνηση της υπόθεσης Βαρουφάκη φαίνεται πως αναλαμβάνει για την Κεντροαριστερά ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος έχει ζητήσει να κληθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να καταθέσει και επίσημα όσα υποστηρίζει στο νέο βιβλίο που εξέδωσε.

ΘΕΡΜΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ. Στελέχη της ΔΗΣΥ εξηγούν ότι δεν σκοπεύουν να αφήσουν την κυβέρνηση να φτάσει απρόσκοπτα στο κρας τεστ του Σεπτεμβρίου με όχημα το επικοινωνιακό τρικ των δήθεν αλλαγών που πλασάρει μέσω κοινοβουλευτικού έργου σε νευραλγικούς τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία. Εξ αυτού του λόγου και παρότι οι επόμενες δύο εβδομάδες μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο παραδοσιακά δεν προσφέρονται για πολιτικές εξελίξεις, σε Χαριλάου Τρικούπη και Αγίου Κωνσταντίνου προετοιμάζονται εντατικά για ένα θερμό φθινόπωρο, οπότε και αναμένεται να εξωθήσουν την κυβέρνηση στο να τραυματιστεί με το δικό της όπλο, τη διαφάνεια.