Χαλαρώνουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι από την 1η Σεπτεμβρίου σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ορίου αναλήψεων στα 1.800 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα.

Η απόφαση (δείτε την ολόκληρη στο τέλος του κειμένου) δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και περιέχει ρυθμίσεις για το όριο ανάληψης μετρητών, το άνοιγμα νέων λογαριασμών και τις επιχειρήσεις.

Η κυριότερη από αυτές αφορά στην αύξηση του ορίου ανάληψης χρημάτων που θα ανέρχεται πλέον στα 1.800 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα, αντί των 1.680 ευρώ ανά τέσσερις εβδομάδες που ισχύει σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή κάποιες ημέρες θα υπάρχει η δυνατότητα να αναληφθούν σωρευτικά μέχρι του ποσού των 1.800 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα.

Δηλαδή, θα επιτρέπεται η ανάληψη από κάθε τραπεζικό λογαριασμό 1.800 ευρώ το μήνα, ακόμη και εφάπαξ, ενώ σήμερα δινόταν η δυνατότητα ανάληψης ποσού μέχρι 840 ευρώ ανά δυο εβδομάδες, συνεπώς 1.680 ευρώ ανά τέσσερις εβδομάδες.

Επίσης, αυξάνεται σε 50%, αντί για 30% που ισχύει σήμερα, το πλαφόν ανάληψης μετρητών για ποσά που μεταφέρονται από το εξωτερικό με τη μορφή πίστωσης σε λογαριασμούς οι οποίοι τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα της Ελλάδας.

Ανοιγμα νέου λογαριασμού μισθοδοσίας

Με τις νέες ρυθμίσεις θα δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να ανοίξουν νέο λογαριασμό μισθοδοσίας σε διαφορετική τράπεζα από εκείνη που κατατίθεται ο μισθός τους, ενώ για τους επαγγελματίες αγρότες (ν. 3874/2010) θα επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού εφόσον δεν υφίσταται άλλος τραπεζικός λογαριασμός.

Για εταιρείες, που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου και τηρούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, θα επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι.

Φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να ανοίξουν νέο λογαριασμό προκειμένου να κατατεθεί σε αυτόν το τίμημα ωρίμανσης από ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία, εφόσον δεν τηρούν ήδη λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα.

Ακόμη, θα δίνεται η δυνατότητα για άνοιγμα ειδικού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού των υπαλλήλων ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις των αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των παρ. 13 και 15 του άρθρου 959Α του Κ.Πολ.Δ.

Από τον λογαριασμό αυτόν δεν επιτρέπεται εκτέλεση μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό, εκτός των περιπτώσεων υποχρέωσης επιστροφής της εγγύησης των υποψηφίων πλειοδοτών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 της αριθμ. 41756 οικ/26.5.2017 απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Β΄1884), όπως εκάστοτε ισχύει, εφόσον η εγγύηση προήλθε με μεταφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Επιπλέον, από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο ναυτιλιακών εταιρειών δύναται από την 1η Σεπτεμβρίου να μεταφέρεται στο εξωτερικό για τις ανάγκες του πλοίου («cash-to master») συγκεκριμένο ποσό μετρητών ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά θα οριστούν με απόφαση της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Δείτε ολόκληρη την απόφαση