Τον έχουν αποκαλέσει «αυστριακή οξιά». Εχει κρατήσει σπαθί, κυνηγετικό όπλο, ασήκωτα για τους άλλους ηθοποιούς πυροβόλα όπλα, αλλά και πένα πολιτικού. Μοιάζει αγέραστος. Τελικά ο χρόνος μπορεί να προλάβει τον 70άρη Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ; Αυτό αναρωτιέται η βρετανική «Γκάρντιαν» με αφορμή τα γενέθλια του σταρ, ο οποίος έκλεισε την έβδομη δεκαετία την περασμένη Κυριακή.

Σε όλη του τη ζωή έως τώρα κυριαρχούσε. Κάτοχος του κορυφαίου των τίτλων μπόντι μπίλντινγκ, Mr Olympia, σαρωτικός στο σινεμά ως Κόναν, Εξολοθρευτής αλλά και κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ασκούσε επιρροή στη βιομηχανία του κινηματογράφου και στα κοινά. Ο Σβαρτσενέγκερ όμως εξακολουθεί να έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με έναν αμείλικτο, ύπουλο εχθρό τον οποίο δεν μπορεί να κατατροπώσει: τον χρόνο.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ. Αν και η υπεροχή του ελαττώνεται, εκείνος επιμένει. «Απλώς θέλει να είναι πρώτος σε κάθε τομέα. Θα έκανε τα πάντα για να μην αλλάξει αυτό. Ουδείς όμως μπορεί να αποφύγει τα γεράματα, τα οποία δεν είναι καλοδεχούμενα» λέει η Μπάρμπρα Αουτλαντ-Μπέικερ, πρώην φίλη του. Εκείνος πάντως παραμένει διάσημος, δημοφιλής και πολύ απασχολημένος. Τα πρωινά μπορεί κάποιος να τον πετύχει να κάνει ποδήλατο ασθμαίνοντας στη Λεωφόρο Οσιαν στη Σάντα Μόνικα, βάζοντας φωτιά στον παλμογράφο του. Εξακολουθεί να χτίζει το σώμα του, μετέχει σε ακτιβιστικές ενέργειες και δράσεις, ταξιδεύει για να υποστηρίξει πολιτικούς υποψηφίους και σκοπούς. «Είναι ασταμάτητος όπως ο «Εξολοθρευτής» του, αγωνίζεται διαρκώς και μάχεται» λέει η Μπίνι Ρις, διευθύντρια ινστιτούτου που φέρει το όνομά του στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Σύμφωνα με το imdb.com, το όνομά του έχει ανακοινωθεί για τον ρόλο του γηραιού Κόναν στο επερχόμενο «The legend of Conan», την κωμωδία «Τρίδυμοι» του Ιβαν Ράιτμαν (με Εντι Μέρφι και Ντάνι Ντε Βίτο), καθώς και σε δύο περιπέτειες φανταστικού. Ωστόσο ο κερδοφόρος ήρωας ταινιών δράσης όπως «Ο Κυνηγός», «Κομάντο», «Ολική Επαναφορά» και κωμωδιών όπως «Οι δίδυμοι», «Ο μπάτσος του νηπιαγωγείου», δεν υπάρχει πια. Οι πρόσφατες ταινίες δράσεις στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο Αρνι όπως οι «Μη μου χαλάς τη μέρα», «Σχέδιο Απόδρασης» και «Σαμποτάζ» απέτυχαν. Δεν πτοήθηκε και συνέχισε σε μικρότερες, διόλου «εκρηκτικές» παραγωγές όπως οι «Μάγκι» και «Aftermath» –στο οποίο κάποιοι κριτικοί παρατήρησαν: «Ο Αρνι μπορεί να παίξει». Ωστόσο, οι πολλοί θεατές έμειναν μακριά από τις αίθουσες όπου προβάλλονταν αυτές οι ταινίες.

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ. Το ότι εξακολουθεί να είναι μαχητής δεν σημαίνει ότι είναι εξίσου και κατακτητής. Υποστήριξε τον Τζον Κασίς στους προκριματικούς των Ρεπουμπλικανών, αλλά ο τελευταίος έχασε από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ οι συζητήσεις για να διεκδικήσει θέση στη Γερουσία ή οι φήμες για επάνοδό του στην πολιτική με κάποιο τρόπο γρήγορα ξεθώριασαν. Ο άλλοτε ήρωας ταινιών δράσης και κυβερνήτης της Καλιφόρνιας δεν είναι πλέον Νούμερο 1, σημειώνει ο Ρόρι Κάρολ στην «Γκάρντιαν». Στο πολιτικό σύμπαν των ΗΠΑ το αστέρι του μάλλον θάμπωσε και για τους Ρεπουμπλικανούς μοιάζει να είναι ανύπαρκτος. Δεν τον λαμβάνουν υπόψη, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ο Αυστριακός που έγινε αμερικανός πολίτης το 1983 ονειρευόταν τον εαυτό του ένοικο του Λευκού Οίκου. Τώρα που ένας άλλος σελέμπριτι κάθεται στο Οβάλ Γραφείο, ο Σβαρτσενέγκερ έχει εξελιχθεί σε συστηματικό επικριτή του Τραμπ και συχνά οι διαξιφισμοί τους, μέσω twitter, έχουν απασχολήσει την αμερικανική κοινή γνώμη και τα σόσιαλ μίντια.

Και στη Λεγεώνα της Τιμής

Ο Αρνι πάντως εξακολουθεί να εκπέμπει χολιγουντιανή λάμψη και να προσδίδει πολιτικό κύρος σε εκδηλώσεις προωθώντας θέματα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, για συγκυβέρνηση, για εκλογικές μεταρρυθμίσεις και προγράμματα για τη νεολαία. Προσφάτως η Γαλλία αναγνώρισε τις προσπάθειές του για το κλίμα και του απένειμε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

Εκείνος εξακολουθεί να γυμνάζεται στο εμβληματικό γυμναστήριο Gold στην περιοχή Βένις του Λος Αντζελες, κυκλοφορεί στους δρόμους με το θηριώδες τζιπ του που κινείται με βιοκαύσιμο και ταξιδεύει για να προωθήσει τα μέτρα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, διαγωνισμούς μπόντι μπίλντινγκ και ταινίες. Ολα αυτά για τους κοινούς θνητούς μπορεί να σημαίνουν μια «γεμάτη ζωή». Για τον Σβαρτσενέγκερ όμως είναι; Το νόημα της ζωής, όπως είχε δηλώσει κάποτε, «δεν είναι απλώς να υπάρχεις, να επιβιώνεις, αλλά να προχωράς, να εξελίσσεσαι, να πετυχαίνεις, να κατακτάς». Στη σούμα, μέχρι τώρα ο Σβαρτσενέγκερ τα έχει καταφέρει.