Η Κεφαλονιά υποδέχεται το 3ο SeaNema Open Air Film Festival από τη Δευτέρα 31 Ιουλίου έως και τις 3 Αυγούστου, μετατρέποντας και φέτος τις παραλίες του νησιού σε μαγευτικά θερινά σινεμά –αυτή άλλωστε είναι και η μεγάλη του ιδιαιτερότητα. Οι δε σκηνοθέτες άνω των 18 ετών που υπέβαλαν τις ταινίες μυθοπλασίας τους στο φεστιβάλ θα διαγωνιστούν διεκδικώντας το βραβείο καλύτερης ταινίας, το οποίο προσφέρει στον νικητή χρηματικό έπαθλο αξίας 1.000 ευρώ. Παράλληλα, το κοινό θα επιβραβεύσει την αγαπημένη του ταινία μικρού μήκους με το ανάλογο βραβείο, προσφέροντας το Color Correction και το DCPmastering για την επόμενη ταινία του βραβευμένου σκηνοθέτη (ευγενική χορηγία της εταιρείας Authorwave). Ταυτόχρονα, μεγάλες ταινίες της χρονιάς (το «Moonlight» του Μπάρι Τζένκινς που έκανε και τη μεγάλη έκπληξη στα φετινά Οσκαρ, αλλά και το υπέροχο «Loving» του Τζεφ Νίκολς, ενός σκηνοθέτη που δε σταματά να μας εκπλήσσει με τις επιλογές του –αλλά και παλαιότερες, όπως το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο «Mommy» του Ξαβιέ Ντολάν) θα προβληθούν στις μεγάλες φουσκωτές οθόνες δίπλα στο κύμα. Παράλληλες δράσεις (όπως ένα masterclass σεμιναρίου από τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Παναγιώτη Ευαγγελίδη και εργαστήρια stop-motion animation) έχουν επίσης έναν ξεκάθαρα «εκπαιδευτικό» όσο και κινηματογραφοφιλικό χαρακτήρα.

Οι φίλοι του μικρού μήκους ας μη χάσουν δυο τόσο υπέροχα όσο και διαφορετικά μεταξύ τους φιλμ: το «Βύθισμα» της Πολύμνιας Παπαδοπούλου-Σαρδέλη και την «Αλεπού» της Ζακλίν Λέντζου που θα προβληθούν παρουσία των σκηνοθετριών τους. Είναι ταινίες με γραφή ξεχωριστή και άμεση, που άφησαν άριστες εντυπώσεις στο περσινό Φεστιβάλ Δράμας όπου και τις πρωτοείδα –προσωπικά περιμένω πολλά από τις επόμενες δουλειές τους. Αν μάλιστα είστε και γενικότερα φίλος του ελληνικού σινεμά, μη χάσετε επουδενί το «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο μπαμπάς μου» παραγωγής 2002, όπου, στην Αθήνα του ’69, ο δεκάχρονος Ηλίας προσπαθεί να αποδεχθεί τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του. Πρόκειται για την κορυφαία στιγμή της σκηνοθέτιδας Πέννυς Παναγιωτοπούλου, ένα φιλμ που ακροβατεί έξοχα ανάμεσα στη κωμωδία και το δράμα με μια σπουδαία ερμηνεία από τον μικρό Γιώργο Καραγιάννη που αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά του φιλμ. Το μεγάλο «event» όμως για μένα είναι η προβολή της ταινίας «Gummo», που ο σκηνοθέτης Χάρμονι Κορίν γύρισε το 1997. Το στόρι διαδραματίζεται στη μικρή πόλη του Οχάιο, Ξένια, που έχει καταστραφεί από έναν ισχυρό ανεμοστρόβιλο. Οι νεαροί κάτοικοί της σπεύδουν να διασκεδάσουν την πλήξη τους βρίσκοντας παράδοξες, ακραίες και επικίνδυνες διεξόδους. Δεν είναι τυχαία η cult φήμη αυτής της ταινίας που υπογράφεται, άλλωστε, από τον σεναριογράφο του «Kids». Οπως αντιλαμβάνεστε, η προβολή είναι «αυστηρά ακατάλληλη για θεατές κάτω των 18».

Η ΤΑΙΝΙΑ – ΕΚΠΛΗΞΗ. Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος έχουμε μια «μυστική» προβολή. Οχι ακριβώς μυστική δηλαδή, πρόκειται για το φημισμένο έργο τρόμου «The Witch», παραγωγής 2016, σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Εγκερς –ταινία που δεν βρήκε τον δρόμο της στις ελληνικές αίθουσες. Οπότε ποιο είναι το μυστικό, θα μου πείτε. Δεν ξέρουμε ακόμα πού θα προβληθεί, καθώς ο χώρος προβολής θα ανακοινωθεί λίγες ώρες πριν από την έναρξή της. Πέρυσι το «Suntan» είχε παιχτεί μέσα σε ένα φεριμπότ (όσοι έχουν δει το φιλμ γνωρίζουν πως πρόκειται για ιδανική επιλογή). Ποιος ξέρει τι έχουν ετοιμάσει οι υπεύθυνοι του Seanema για φέτος! Στόχος των διοργανωτών πάντως είναι να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν κινηματογραφικές γωνιές σε όλο και περισσότερες παραλίες και ακτές του νησιού, έτσι ώστε στο μέλλον, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, ολόκληρη η Κεφαλονιά να μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο θερινό σινεμά, πάντα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Τι να σας πω, δεν ακούγεται καθόλου άσχημο…