Ακυρώνοντας μια απόφαση που είχε πάρει ο Μπαράκ Ομπάμα μόλις πριν από έναν χρόνο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι δεν επιτρέπει πλέον σε διεμφυλικά άτομα να υπηρετούν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, σε οποιαδήποτε θέση.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του μέσω twitter: «Επειτα από διαβουλεύσεις με τους στρατηγούς μου και εμπειρογνώμονες του στρατού, σας ενημερώνω ότι η κυβέρνηση δεν θα δέχεται και δεν θα επιτρέπει σε τρανς άτομα να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ». Και πρόσθεσε: «Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις θα πρέπει να εστιάζουν στις αποφασιστικές νίκες και δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος των τεράστιων ιατρικών δαπανών και διαταραχών που προκαλούν οι διεμφυλικοί στο στράτευμα».

Η απόφαση αυτή οδηγεί σε στροφή 180 μοιρών της πολιτικής που εγκαινίασε ο Μπαράκ Ομπάμα το 2016, σύμφωνα με την οποία το Πεντάγωνο είχε θέσει τέλος σε μακροχρόνια απαγόρευση για τα τρανς άτομα να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις. Το Πεντάγωνο χθες εμφανίστηκε απροετοίμαστο για την ανακοίνωση του Τραμπ και παρέπεμψε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Επί Ομπάμα, ο τότε υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ είχε ανακοινώσει στις 30 Ιουνίου, πέρυσι, ότι όποια τρανς άτομα υπηρετούσαν ήδη στις ένοπλες δυνάμεις μπορούσαν δημόσια να το ανακοινώσουν «αμέσως». Εναν χρόνο νωρίτερα είχε δοθεί από τον Λευκό Οίκο προς το Πεντάγωνο εντολή να μελετηθούν οι πιθανές επιπτώσεις τού να επιτραπεί σε διεμφυλικούς να υπηρετήσουν σε μάχιμες μονάδες.

Σύμφωνα με έρευνα, υπολογίζεται ότι η ιατρική φροντίδα για τα τρανς άτομα κοστίζει ετησίως μεταξύ 2,4 και 4 εκατ. δολάρια. Κάθε χρόνο, το Πεντάγωνο ξοδεύει περίπου 6 δισ. δολάρια για την ιατρική φροντίδα όσων υπηρετούν σε στρατό, αεροπορία, ναυτικό και πεζοναύτες. Οι αρχηγοί των όπλων είχαν ζητήσει 6 μήνες για να μελετήσουν τον τρόπο στρατολόγησης τρανς ατόμων, όμως σε καμία περίπτωση δεν είχαν ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την απαγόρευση.

Ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις βρίσκεται σε διακοπές αυτές τις ημέρες, γεγονός που δείχνει έλλειψη συντονισμού μεταξύ του Λευκού Οίκου και των αρμόδιων υπηρεσιών. Επίσης, στην Ουάσιγκτον πολιτικοί παρατηρητές άρχισαν να αναρωτιούνται εάν αυτή η νέα πολιτική είναι απλά άλλη μια παρορμητική απόφαση του προέδρου Τραμπ, χωρίς να ενημερώσει τους συνεργάτες του ή την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Κυβερνητικός αξιωματούχος ενίσχυσε τη φημολογία για τα κίνητρα του προέδρου υπονοώντας σε δημοσιογράφο ότι η αλλαγή αποτελεί, στην πραγματικότητα, πολιτικό σχέδιο που θα υποχρεώσει τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν εκλογές σε πολιτείες στις οποίες νίκησε ο Τραμπ, να εμπλακούν σε πολιτισμικές αντιπαραθέσεις.

Οταν ήταν υποψήφιος ο Τραμπ, είχε εμφανιστεί ως υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και των τρανς και είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα διατηρήσει αρκετές από τις πολιτικές υπέρ των ατόμων αυτών που είχε προωθήσει ο Ομπάμα. Ομως, μετά την εκλογή του, ανέτρεψε την απόφαση του προκατόχου του να επιτρέπεται στα δημόσια σχολεία οι τρανς μαθητές να χρησιμοποιούν όποια τουαλέτα επιθυμούν.

Στις αρχές του μήνα, η Βουλή καταψήφισε μέτρο που προέβλεπε τον περιορισμό χρηματοδότησης για τρανς μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Εάν περνούσε, θα απαγόρευε στο υπουργείο Αμυνας να χορηγεί ιατρική φροντίδα «σχετικά με αλλαγή φύλου» σε όσους υπηρετούν, εκτός από την περίπτωση ψυχικής υγείας.

Σχεδόν 7.000 στον στρατό

Βάσει έρευνας που διεξήχθη πέρυσι, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 6.630 διεμφυλικοί σε ενεργό δράση στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και 4.160 εφεδρικοί. Συνολικά, στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις υπηρετούν 1,4 εκατ. άτομα. Τώρα γεννάται το ερώτημα τι θα γίνει με εκείνους που, βάσει του προηγούμενου νόμου, το είχαν δηλώσει δημόσια. Θα διωχθούν ή θα τους επιτραπεί να παραμείνουν;