Ξεκίνησα να τραγουδάω γιατί ήταν ο πρώτος ασυνείδητος τρόπος όταν ήμουν παιδί, μέσω της μίμησης, να εκφραστώ και να παίρνω την επιδοκιμασία του περίγυρού μου.

Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική ήταν στα πέντε μου χρόνια, προσπαθώντας με τον μεγάλο μου αδερφό να παίξουμε όλο το «Χαράτσι» του Νίκου Παπαζογλου, εγώ στο τουμπερλέκι και ο αυτός στο πιάνο.

Η πρώτη μου φορά πάνω στη σκηνή ήταν στην Γ’ Γυμνασίου. Ο δάσκαλός μου με έστειλε στην ταβέρνα της γειτονιάς μου, για να παίζω κιθάρα και να τραγουδάω. Είχα πέσει στα βαθιά, παίρνοντας όμως και τα πρώτα μου μεροκάματα.

Αν δεν είχα ασχοληθεί με τη μουσική, μάλλον θα έκανα οτιδήποτε άλλο αγαλλίαζε την ψυχή μου, για να είμαι ισορροπημένη και κατ’ επέκταση χρήσιμη στους γύρω μου.

Μια συμβουλή από τη δασκάλα μου, την Ελισάβετ Καρατζόλη, είναι να μένω εστιασμένη στο κέντρο μου, τη δημιουργία, και πως κάθε σύγκριση ή βιασύνη μας απομακρύνει από την ουσία της τέχνης και της προσωπικής μας πορείας.

Πάνω στη σκηνή θυμάμαι το λόγο που περνάω όποια δυσκολία, αμφιβολία και κούραση όσο είμαι κάτω από τη σκηνή. Αρκούν δυο λεπτά επαφής με τον κόσμο για να νιώσεις ευλογημένος.

Οι συναυλίες που πάντα θα θυμάμαι είναι όσες πήγα να τις δω ή έπαιξα ερωτευμένη.

Η μουσική και το τραγούδι για μένα είναι ένα δοχείο για να επικοινωνεί το μυαλό με την καρδιά και οι μνήμες με τα όνειρα.

Ονειρεύομαι να καταφέρουν όλοι οι άνθρωποι να εκφραστούν μέσα από μια τέχνη. Τότε ο κόσμος θα ήταν καλύτερος και σίγουρα πιο ειρηνικός!

Info

• Η Μαρία Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1984 στα Γρεβενά.

• Ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα ως μουσικός και δασκάλα φωνητικής.

• Εχει στο ενεργητικό της τρεις προσωπικούς δίσκους σε στίχους και μουσικές των Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη, Σταύρου Ρουμελιώτη και Τιμολέοντα Γκέτσου («Όμορφοι και Ηττημένοι», «Άβουλο Θεριό» και «Μνήμη») και ένα συλλεκτικό βινύλιο με τίτλο «3 Μοίρες» σε δικά της λόγια και συνθέσεις, ενώ συμμετείχε σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών όπως οι: Μίλτος Πασχαλίδης, Νίκος Χαλβατζής, Ελεονώρα Ζουγανέλη κ.ά., ως ερμηνεύτρια, μουσικός και συνθέτρια.

• Έχει γράψει ορχηστρικά θέματα για ταινίες μικρού μήκους και ραδιοφωνικές εκπομπές, έχει υπάρξει performer στο χοροθέατρο Quasi Stellar της χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη και μέλος της ομάδας «Κοπέρνικος» του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη, με την οποία έκανε παιδικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις στον Ελληνικό Κόσμο, το Μέγαρο Μουσικής κ.ά.

• Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μια χαραμάδα πανικού» καθώς και το άλμπουμ «4 χρόνια Δευτέρα» με ζωντανές ηχογραφήσεις από τις συναυλίες της.

• Την Δευτέρα 24 Ιουλίου εμφανίζεται με τον Χρήστο Θηβαίο στο φεστιβάλ «Λιπάσματα 2017 – Φεστιβάλ στη θάλασσα» στην Δραπετσώνα με ελεύθερη είσοδο.