Την ύστατη στιγμή ο Κεμ Μπιρτς πρόλαβε και έστειλε στον Ολυμπιακό την ειδοποίηση ότι κάνει χρήση του όρου που υπήρχε στο συμβόλαιό του με τους Ερυθρόλευκους και του επέτρεπε να αποδεσμευτεί για ομάδα του ΝΒΑ! Λίγο πριν από τα μεσάνυκτα χθες το βράδυ, ο αμερικανός ατζέντης του καναδού σέντερ ενημέρωσε τον Ολυμπιακό ότι οι Ορλάντο Μάτζικ έδωσαν συμβόλαιο στον πελάτη του και δεν θα συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα του Πειραιά. Μάλιστα οι Ερυθρόλευκοι, σύμφωνα με τον όρο που αναγραφόταν στα συμβόλαια, θα εισπράξουν 350.000 δολάρια γλιτώνοντας –τρόπον τινά –μεγάλο μέρος από τα χρήματα που έδωσαν στον Καναδό για τη σεζόν που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό. Ωστόσο, εκείνο που είναι πιο κρίσιμο για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είναι ότι κινδυνεύει να χάσει όλους τους σέντερ που είχε πέρυσι στο ρόστερ και συνολικά όλους τους ξένους που χρησιμοποίησε. Με την αποχώρηση των Γκριν, Χάκετ, Λοτζέσκι, Μπιρτς, Γιανγκ, Ουότερς και πιθανότατα του Μιλουτίνοφ που μπορεί τελικά να υπογράψει στους Σπερς, θα πληγωθεί και ένα από τα ατού του Ολυμπιακού, η ομοιογένειά του, καθώς θα υποχρεωθεί να αντικαταστήσει 7/7 ξένους που είχε πέρυσι στο ρόστερ του.

Εκτός της δυσκολίας προσαρμογής που έχουν οι έξι νεοφερμένοι ξένοι, υπάρχει και έλλειψη παικτών από την αγορά, καθώς οι νέοι όροι στο ΝΒΑ (περισσότερα συμβόλαια, υψηλότερα salary cap) και τα χρήματα της Κίνας έχουν περιορίσει σημαντικά τις επιλογές των ευρωπαϊκών ομάδων. Η διορία του Νίκολα Μιλουτίνοφ να υπογράψει στους Σπερς και να κάνει χρήση του NBA out από το συμβόλαιό του στον Ολυμπιακό λήγει στις 20/7.

n Ενας από τους δύο νέους ξένους παίκτες που έχει αποκτήσει ήδη ο Ολυμπιακός, ο Κιμ Τιλί, έφθασε χθες στην Αθήνα, πήγε στο ΣΕΦ και δήλωσε ενθουσιασμένος που έκανε ένα ακόμη βήμα ψηλότερα στην καριέρα του. Ο πρώην παίκτης της Μπασκόνια τόνισε ότι τον έπεισαν «ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και ο Βασίλης Σπανούλης, οι οποίοι επικοινώνησαν μαζί του για να τον πείσουν να υπογράψει στον Ολυμπιακό», ενώ δήλωσε ευτυχής που θα συνεργαστεί «με έναν από τους καλύτερους παίκτες στη θέση μου, τον Γιώργο Πρίντεζη. Θα μάθω πολλά από εκείνον».