Η Φρανκφούρτη φαίνεται ότι είναι αυτό το διάστημα ο μεγαλύτερος μαγνήτης για εταιρείες –κυρίως χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς –που εξετάζουν λόγω Brexit να μεταφέρουν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις μέρος των δραστηριοτήτων τους από το Λονδίνο. Ο ανταγωνισμός πάντως παραμένει μεγάλος, με χώρες όπως η Γαλλία να κάνουν ό,τι μπορούν για να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα.
Ηδη έχουν επιλέξει τη Φρανκφούρτη για να μεταφέρουν δραστηριότητές τους μεγάλες τράπεζες με γραφεία στο Λονδίνο, όπως η Standard Chartered, η Nomura Holdings, η Sumitomo Mitsui και η Daiwa Securities, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το ίδιο εξετάζουν και άλλες πολυεθνικές του κλάδου, όπως η Citigroup, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley. Η πόλη είναι έδρα της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, της Deutsche Bank, αλλά και το σπίτι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η παρουσία της ΕΚΤ σημαίνει ότι στην πόλη εδρεύουν και οι εποπτικές Αρχές της κεντρικής τράπεζας.

Εάν μάλιστα μεταφερθούν εκεί από το Λονδίνο και υπηρεσίες εκκαθάρισης χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, όπως επιδιώκει η ΕΚΤ, τότε αναμένεται να ωφεληθεί ακόμη περισσότερο η πόλη. Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να μεταφερθούν εκεί περίπου 5.000 θέσεις εργασίας από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Ο αριθμός αυτός δεν θεωρείται πολύ υψηλός, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και τους όρους με τους οποίους αυτό θα γίνει.

Προς το παρόν, όλες οι κινήσεις των εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών για την εξεύρεση νέων γραφείων στην ΕΕ γίνονται με αργές σχετικά κινήσεις, περιμένοντας σαφέστερες ενδείξεις για τη μορφή που θα έχει για τις επιχειρήσεις το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πόλεις όπως το Παρίσι, που θέλουν να κλέψουν πολυεθνικές από το Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη. Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε νέα εκστρατεία για να προσελκύσει στην Πόλη του Φωτός χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία σήμερα εδρεύουν στο Λονδίνο.

Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει μεταξύ άλλων να μειώσει τον ανώτατο συντελεστή φορολογίας για εταιρείες όπως είναι οι τράπεζες, να ακυρώσει την προγραμματισμένη αύξηση της φορολογίας σε αγοραπωλησίες μετοχών και να αλλάξει τη νομοθεσία που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις και τις αμοιβές υψηλόβαθμων στελεχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Επίσης το Παρίσι προσπαθεί να προσελκύσει πολυεθνικές από τη Φρανκφούρτη, χρησιμοποιώντας ως όπλο την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, την καλή υγειονομική περίθαλψη, την υψηλής ποιότητας κουζίνα και γενικότερα τις παροχές που μπορούν να εξυπηρετούν όχι μόνο ξένους εργαζομένους αλλά και τις οικογένειές τους.