Την πραγματοποίηση της εκταμίευσης της δόσης των 7,7 δισ. προς την Ελλάδα ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). «Ο ΕSM εκτέλεσε την πρώτη εκταμίευση των 7,7 δισ. στο πλαίσιο της τρίτης δόσης, τα χρήματα έφτασαν στην Ελλάδα», αναφέρεται στην ανάρτηση του ESM, ο οποίος έκρινε την Παρασκευή ότι έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των προαπαιτουμένων της β’ αξιολόγησης του προγράμματος.

Με την εκταμίευση των χρημάτων θα αποπληρωθούν κρατικά ομόλογα, ύψους 6,9 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Η εκταμίευση των υπόλοιπων 800 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την πρόοδο του ελληνικού Δημοσίου στη διαδικασία αποπληρωμής οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

«Οι Έλληνες βγαίνουν από την κρίση πιο δυνατοί, με μία χώρα μεταρρυθμισμένη και έχοντας ωφεληθεί από την αλληλεγγύη των εταίρων τους», σημείωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup, στην ατζέντα του οποίου δεν βρίσκεται η Ελλάδα για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό.

«Δε θα μιλήσουμε σήμερα για την Ελλάδα και αυτό είναι καλό νέο. Είναι η πρώτη φορά στα πέντε χρόνια που έρχομαι εδώ», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα «καλό σημάδι» ότι τα «πράγματα προχωράνε».