Καλά τα μεγέθη του Glastonbury, καλός ο ήχος του Sonar, καλή ακόμα κι η πασαρέλα του Coachella, δεν θα είχε γούστο όμως ένα φεστιβάλ πιο μικρού μεγέθους, με μεγάλη αγάπη για τη μουσική και τα πάρτι, στημένο πλάι στο κύμα ενός κυκλαδίτικου νησιού και με καλεσμένους τους πλέον πιστούς σε κάτι τέτοια καλλιτέχνες; Να τι μπορεί να είχαν στο μυαλό τους οι διοργανωτές του πρώτου Up Festival λίγο πριν από το πρώτο του soundcheck, το καλοκαίρι του 2011, στο Πορί, στο Ανω Κουφονήσι. Τότε είχε ακόμα τίτλο «Στην άδεια παραλία» (αναφορά άραγε στον στίχο των Ξύλινων Σπαθιών;), επειδή όμως τελικά η παραλία μόνο άδεια δεν έμεινε από μουσικόφιλους, εκδρομείς των γύρω νησιών ή και ντόπιους, το εγχείρημα συνεχίστηκε. Από τις τάξεις του πέρασαν οι Φοίβος Δεληβοριάς, Γιάννης Αγγελάκας, Vassilikos, Παύλος Παυλίδης & The B-Movies, Baby Guru, Moa Bones, Σtella ή Vodka Juniors, κάποιοι από τους οποίους «μονιμοποιήθηκαν» κιόλας. Πέρυσι, το φεστιβάλ μεταφέρθηκε στην Αμοργό.

Η επιτυχία ήταν τέτοια που το Up Festival, υπό την αιγίδα του δήμου, στην Αμοργό θα γίνει και φέτος: από την Τρίτη 11 έως την Κυριακή 16 Ιουλίου, στην παραλία της Αιγιάλης, τη μεγαλύτερη του νησιού, αλλά και στο Δημοτικό Parking ή στο Ammos Beach Bar, θα αποβιβαστούν δεκαοκτώ καλλιτέχνες και μπόλικοι DJs, για μια εβδομάδα γεμάτη ζωντανές εμφανίσεις, ολοήμερα events και μεταμεσονύκτια πάρτι.

Το σήμα της εκκίνησης θα έρθει από τη θάλασσα: την Τρίτη το απόγευμα, οι Noise Figures θα φτάσουν στο νησί πάνω σε ένα καΐκι, από το οποίο δεν πρόκειται να κατέβουν πριν ολοκληρώσουν τη συναυλία τους στο κατάστρωμά του. Την Τετάρτη θα πάρουν σειρά (στην ξηρά, όχι στη θάλασσα) οι Nalyssa Green, Jaguar Bombs, Xaxakes και Ματούλα Ζαμάνη, ενώ την Πέμπτη ακολουθούν οι Pisstons, Overjoyed, No Clear Mind, 1000mods και ο Γιάννης Αγγελάκας με τους 100°C. Για την Παρασκευή, το μενού περιλαμβάνει Jack Heart, Melorman, A Victim of Society, Bazooka και Last Drive.

Το Σάββατο αναλαμβάνουν οι Angelika Dusk, Leon of Athens, Φοίβος Δεληβοριάς και ο Παύλος Παυλίδης & The B-Movies, το πρόγραμμα ωστόσο δεν εξαντλείται εδώ: ο Timon Sprinkle θα ακουστεί στα δρομάκια της Αιγιάλης την Πέμπτη, δυο μέρες δηλαδή πριν από το σετ του The Druid και το πάρτι των Λατέρνατιβ στο Ammos. Την Κυριακή θα παίξουν οι Next Time Passions, υπάρχουν όμως κι άλλα ονόματα προς ανακοίνωση, για αυτό τον νου μας στο upfestival.gr, όπου και οι λεπτομέρειες για τη μετάβαση, τη διαμονή, καθώς και τα εισιτήρια που κοστίζουν 15 ευρώ για το τετραήμερο και 5 ευρώ ανά ημέρα.