Βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος κατέληξε στη θάλασσα, εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας.

Ο μεσαίας ακτίνας δράσης βαλλιστικός πύραυλος «ξεπέρασε ουσιαστικά» το ύψος των 2.500 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας.

Ο πύραυλος κάλυψε απόσταση πτήσης 930 χιλιομέτρων πριν από την πτώση του στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, αλλά και την ιαπωνική κυβέρνηση.

Η νέα δοκιμαστική εκτόξευση προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Ιαπωνίας, ενώ χαρακτηρίστηκε από το Τόκιο, ως μια ξεκάθαρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

«Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα το ανέχονται αυτό για πολύ ακόμα», σχολίασε – πάντα μέσω Twitter – ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Ισως η Κίνα να ασκήσει την πειθώ της στη Βόρεια Κορέα και να τερματίσει αυτή την ανοησία μια για πάντα», πρόσθεσε ο Τραμπ σε δεύτερο tweet του.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ακόμη επίσημα την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου.

Η εκτόξευση σημειώθηκε την ημέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ και μερικές ημέρες μετά τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε Ιν.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, στη διάρκεια της συνεδρίασης θα εξεταστεί η ετοιμότητα της χώρας να αντιδράσει σε περίπτωση νέων προκλήσεων από μέρους της Πιονγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε αργότερα ότι εκτόξευσε με επιτυχία έναν βαλλιστικό, διηπειρωτικό πύραυλο, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου της να μπορεί να απειλήσει τις ΗΠΑ.

Την «ιστορική» εκτόξευση του πυραύλου Hwasong-14 παρακολούθησε ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως ανακοίνωσε σε έκτακτο δελτίο ειδήσεων η παρουσιάστρια του κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας.

Η Βόρεια Κορέα είναι «μια ισχυρή πυρηνική δύναμη» η οποία διαθέτει «πολύ ισχυρούς βαλλιστικούς, διηπειρωτικούς πυραύλους που μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», τόνισε η παρουσιάστρια.

«Η επιτυχημένη εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί μεγάλη πρόοδο στην ιστορία της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.