Με κομμένη την ανάσα τρέχει πάλι η Ελλάδα για να προλάβει στο παρά πέντε την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, που θα επιτρέψουν την αποπληρωμή 6,4 δισ. ευρώ των ομολόγων από 17 έως και 20 Ιουλίου.
Πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης δεν πρόκειται να δοθεί στην τηλεδιάσκεψη του ESM την προσεχή Πέμπτη όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί, αλλά –καλώς εχόντων των πραγμάτων –στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας (13 Ιουλίου) και αφού θα έχει προηγηθεί το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Ο λόγος αυτή τη φορά είναι τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα εκ των οποίων είναι αγκάθι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ εμπόδιο συνεχίζει να αποτελεί η παραπομπή στη δικαιοσύνη των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, θέμα που εξακολουθεί να θεωρείται ανοιχτό.

ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ. Η πιο σημαντική εκκρεμότητα με το ΔΝΤ αφορά τη νομική γνώμη που έχει ζητήσει το Ταμείο για τη συνταγματικότητα των νέων περικοπών στις συντάξεις, οι οποίες με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών ψηφίστηκαν από τη Βουλή, αλλά θα εφαρμοστούν το 2019.

Παρότι κυβέρνηση και θεσμοί εκτιμούν ότι έως την ερχόμενη εβδομάδα όλες οι εκκρεμότητες θα έχουν εκπληρωθεί, εν τούτοις το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο αφορά ένα πολιτικά ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα και με αυξημένο βαθμό δυσκολίας.

Πρόσφατα, μάλιστα, το Ελεγκτικό Συνέδριο με γνωμοδότησή του είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τη συνταγματικότητα των νέων περικοπών ανεβάζοντας το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Βεβαίως η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, σε αντίθεση με την επιμονή του ΔΝΤ στο συγκεκριμένο θέμα, την οποία έχει τροφοδοτήσει και η πλειάδα των ακυρωτικών αποφάσεων των δικαστηρίων για περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις από την αρχή των Μνημονίων.

Μεταξύ των προαπαιτουμένων που έχει θέσει το ΔΝΤ είναι και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει επακριβώς σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα μπορούν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές το διάστημα Μάιος – Οκτώβριος.

Στον δήμο της Αθήνας ισχύει ήδη η απελευθέρωση της λειτουργίας τις Κυριακές για όλα τα μαγαζιά. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη και η νομοθετική ρύθμιση για το άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών, που επίσης ζητά το ΔΝΤ. Οσον αφορά τα προαπαιτούμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακόμη και εδώ υπάρχει εκκρεμότητα.

Πρόκειται για την παραπομπή στη δικαιοσύνη τριών ξένων τεχνοκρατών του ΤΑΙΠΕΔ για παλαιότερη υπόθεση πώλησης ακινήτων, το οποίο οι θεσμοί θεωρούν ακόμα ανοιχτό, παρά την αναίρεση της παραπομπής τους την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που αφορούν την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ και την επέκταση της εθελοντικής εισφοράς των εφοπλιστών και για το 2018 θεωρείται πως έχουν εκπληρωθεί.

Στη νέα καθυστέρηση για την εκταμίευσης της δόσης εστίαζε χθες νέο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemaine Zeitung».

Η εφημερίδα απέδιδε την αιτία για τη νέα αναβολή της απόφασης, παρά το πράσινο φως που έδωσε η γερμανική Επιτροπή Προϋπολογισμού, σε καθυστερήσεις που αφορούν την υλοποίηση ορισμένων προαπαιτουμένων.

Το δημοσίευμα σημείωνε ότι «διαφορετικά από ό,τι έχει προγραμματιστεί, τα αρμόδια όργανα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν πρόκειται να αποφασίσουν την εκταμίευση μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα».

Από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα μη έγκαιρης εκταμίευσης της δόσης, το χρονικό περιθώριο όμως στενεύει και οπωσδήποτε μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει να έχει λυθεί οριστικά το θέμα.

Αλλωστε μία σειρά από κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ αυτών και της Ολλανδίας, τις επόμενες ημέρες πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους για την εκταμίευση και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να υπάρχουν προαπαιτούμενα με αστερίσκους.