Η ΔΗΜΑΡ δημιουργήθηκε με κεντρικό κορμό τα στελέχη από την ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Η ρήξη έγινε στο συνέδριο του 2010 και ένα χρόνο μετά πραγματοποιήθηκε το ιδρυτικό συνέδριο της ΔΗΜΑΡ.

Η ανανεωτική πτέρυγα στην πορεία της είχε πια θεμελιώδεις διάφορες με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τη σταδιακή διολίσθηση προς τον αριστερισμό. Οι διαφωνίες για τα ζητήματα της ευρωπαϊκής προοπτικής, για την πολιτική των συμμαχιών με επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ, η αμφισβήτηση του δογματικού κρατισμού για την οικονομία και τέλος οι αντιθέσεις από τους χειρισμούς στα Δεκεμβριανά του 2008, διαμόρφωσαν τα συμφραζόμενα της αντιπαράθεσης. Η επιλογή είχε μεγάλο ψυχολογικό κόστος. Ημασταν ιδρυτικά μέλη του ΣΥΝ και τον είχαμε υπερασπιστεί σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές. Η ηγεσία Τσίπρα όμως είχε δρομολογήσει την κατεύθυνση του αριστερού λαϊκισμού. Η ανανεωτική πτέρυγα εξέφραζε το ιστορικό νήμα της συνέχειας από το ΚΚΕ ΕΣ και ιδιαίτερα από την ΕΑΡ. Δηλαδή την αναζήτηση μιας σύγχρονης αριστερής ταυτότητας.

Η διαδρομή του κόμματος είναι γνωστή με επιτυχίες και αποτυχίες. Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2015 με την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, αλλά και ο επαναπροσδιορισμός του στίγματος, συνέβαλαν αποφασιστικά στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ με στόχο έναν ισχυρό πόλο της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και μέλος του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ