Προς σταδιακή αναστολή των κινητοποιήσεων εκτιμάται πως θα οδηγηθούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στους δήμους. Οι οριστικές αποφάσεις της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της σημερινής 24ωρης απεργίας. Ωστόσο, οι πληροφορίες ανέφεραν πως βάσει του κλίματος που έχει διαμορφωθεί, το πιθανότερο είναι να ξεκινήσει τα επόμενα 24ωρα η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ηδη, οι εργαζόμενοι στους δήμους έχουν αυξήσει τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, ενώ ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί και η περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης όπου μετά την υπογραφή από τον Γιάννη Μπουτάρη σύμβασης με ιδιώτες αποφασίστηκε τελικώς ύστερα από σύσκεψη της δημοτικής αρχής και των υπαλλήλων να μην ενεργοποιηθεί και να ενταθεί η διαδικασία αποκομιδής από τους ίδιους.

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ. Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων για την αναστολή της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι θα έχουν –επισημαίνεται –πως δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα για την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους περί μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων, αλλά μπροστά στον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία λόγω και του καύσωνα θα προχωρήσουν σε μία κίνηση καλής θελήσεως προς όφελος και των πολιτών.

Εξάλλου, και οι ίδιοι οι αιρετοί που μέχρι πρότινος στήριζαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τα αιτήματά τους έχουν αρχίσει να απευθύνουν εκκλήσεις και να τονίζουν το θέμα δημοσίου συμφέροντος εξαιτίας της συσσώρευσης χιλιάδων τόνων σκουπιδιών με στόχο να πείσουν τους εργαζόμενους να δώσουν τέλος στις κινητοποιήσεις.

Μετά την προχθεσινή έκκληση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, χθες ήρθαν αντίστοιχες δηλώσεις των δημάρχων Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και Πειραιώς Γιάννη Μώραλη. Και οι δύο επεσήμαναν την ανάγκη να αρχίσουν να καθαρίζουν οι πόλεις, υποστηρίζοντας βέβαια πως οι δήμοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ρόλο παρατηρητή σε μία διένεξη που απορρέει από την κυβέρνηση και αφορά τους συμβασιούχους.

«Κάθε δήμος πρέπει να αποφασίζει για τα του οίκου του» τόνισε ο Καμίνης, λέγοντας πως «στην Αθήνα το πρόβλημα δεν είναι η αποκομιδή αλλά ότι είναι κλειστός ο ΧΥΤΑ της Φυλής. Και να τα μαζέψεις τα σκουπίδια, δεν έχει πού να τα πας». Ο δε δήμαρχος Πειραιά ανέφερε πως οι δήμοι είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα απορρίψει την παράταση των συμβάσεων. «Οι κυβερνήσεις ποδηγετούν παγίως την Αυτοδιοίκηση» δήλωσε.