Δέκα ημέρες. Αυτό είναι περίπου το χρονικό περιθώριο που δίνουν στην Τερίζα Μέι υψηλόβαθμα στελέχη των Τόρις για να προχωρήσει στο σκληρό Brexit που έχει υποσχεθεί. Ειδεμή, η ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματος αφήνει εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι θα αναζητηθεί ο αντικαταστάτης της.

Μετά την καταστροφική απόφαση για πρόωρες εκλογές, που στοίχισε στους Συντηρητικούς την πλειοψηφία, η βρετανίδα πρωθυπουργός είχε μία πολύ δύσκολη εβδομάδα. Το γεγονός ότι απέφυγε να συναντηθεί αμέσως με τους πληγέντες του Grenfell Tower, αλλά και η από μέρους της παραδοχή, το Σάββατο, ότι η ανταπόκριση των βρετανικών αρχών στην τραγωδία με τους 58 μέχρι στιγμής νεκρούς δεν ήταν η προσήκουσα, έχουν προκαλέσει έντονη γκρίνια στην κοινοβουλευτική της ομάδα.

Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, στελέχη των Τόρις διαμηνύουν είτε μέσω των «Times» είτε μέσω της «Daily Telegraph» ότι η όποια προσπάθεια να παραμείνει η Βρετανία στην τελεωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά ή τυχόν περιθώριο για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να διατηρήσει την υπεροχή του έναντι των βρετανικών Κοινοβουλίων θα προκαλέσει πραξικόπημα.

Απάντηση μέχρι στιγμής από τη Μέι δεν υπάρχει. Ο υπουργός Οικονομικών της ωστόσο, ο Φίλιπ Χάμοντ μίλησε στο BBC για μία απρόσκοπτη μετάβαση στο Brexit.

Το Brexit, επεσήμανε ο Χάμοντ, σημαίνει ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση, αλλά ο ίδιος επιθυμεί μια έξοδο που θα υποστηρίζει την εργασία και τις επενδύσεις. «Όταν μιλάω για Brexit, το οποίο στηρίζει τις βρετανικές θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις της χώρας, εννοώ ένα Brexit, το οποίο αποφεύγει αυτό το χείλος του γκρεμού», υπογράμμισε.