Σε κεντρική πολιτική προτεραιότητα αναδεικνύεται το ζήτημα της ασφάλειας για τη ΝΔ που βλέπει πίσω από τον θανάσιμο τραυματισμό του 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα, στο Μενίδι, ένα ακόμη δείγμα κυβερνητικής ανεπάρκειας.

Στο πλαίσιο αυτό, από την αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύουν να σηκώσουν ψηλά το επόμενο διάστημα την ανάγκη ουσιαστικής αντιμετώπισης των κρουσμάτων εγκληματικότητας και ανομίας, με καίριες παρεμβάσεις και όχι με ευκαιριακές επιχειρήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, στις οποίες, σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς, επιδίδεται η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού των εντυπώσεων κάθε φορά που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δική της αδυναμία να εμπεδώσει στους πολίτες αίσθημα ασφάλειας.

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στο Μενίδι και σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα ανακλαστικά του κόμματός του και να επωφεληθεί από την αμήχανη σιωπή του Μεγάρου Μαξίμου για το θέμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε χθες σύσκεψη για να ενημερωθεί εκτενώς για τα κενά ασφάλειας και τις αστυνομικές ελλείψεις σε μία από τις πλέον επικίνδυνες περιοχές της Αττικής. «Για εμάς, η ασφάλεια είναι βασική προϋπόθεση ελευθερίας. Η παροχή ασφάλειας είναι η πρώτη υποχρέωση της ευνομούμενης πολιτείας απέναντι στους πολίτες» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, έχοντας απέναντί του τον δήμαρχο Αχαρνών Γιάννη Κασσαβό να του μεταφέρει καταγγελίες και παράπονα και να ζήτα τη συνδρομή του για να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή.

Η ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αστυνόμευσης στην περιοχή του Μενιδίου και γενικότερα σε περιοχές όπου τα περιστατικά βίας και εγκληματικότητας τείνουν να γίνουν ρουτίνα, όπως τα Εξάρχεια, ήταν το ένα σκέλος της παρέμβασης Μητσοτάκη. Το έτερο ήταν οι σαφείς αιχμές που άφησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς του αρμόδιου υπουργού Νίκου Τόσκα, στον οποίο και καταλόγισε ευθύνες για την έξαρση της ανομίας που έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα.

Τα μέτρα της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να κλείσει το μάτι στο συντηρητικό ακροατήριο, την παραδοσιακή δεξαμενή ψηφοφόρων της γαλάζιας παράταξης, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για επαναφορά των φυλακών τύπου Γ’, την επανασύσταση της Ομάδας Δέλτα και κυρίως την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, που έχει βρεθεί πολλάκις στο επίκεντρο της γαλάζιας κριτικής, με το επιχείρημα ότι οδήγησε εκτός φυλακών πολλούς και επικίνδυνους κρατουμένους. Στελέχη της ΝΔ αναφέρουν ότι η έξαρση της εγκληματικότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και στο πλαίσιο αυτό εξηγούν ότι το κυβερνητικό τους πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τον νευραλγικό τομέα της εσωτερικής ασφάλειας είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμο και περιλαμβάνει μια συνολικότερη πρόβλεψη για περιοχές που χρόνια τώρα αποτελούν άντρο παραβατικότητας.

«Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, στη νομοθεσία, καθώς και ενίσχυση της αστυνόμευσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση, παρουσία του τομεάρχη εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα προστασίας του πολίτη, Μάξιμου Χαρακόπουλου αλλά και των Νίκου Δένδια και Βασίλη Κικίλια, οι οποίοι αμφότεροι διετέλεσαν στο παρελθόν υπουργοί Δημόσιας Τάξης και γνωρίζουν εκ των έσω τις παθογένειες γκετοποιημένων περιοχών.

Κοινή διαπίστωση, στη χθεσινή σύσκεψη, στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ότι οι νησίδες ανομίας έχουν επεκταθεί τα τελευταία χρόνια ανά την Αττική αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα όρια του άβατου επεκτείνονται με γεωμετρική πρόοδο, την ώρα που η κυβέρνηση αναλώνεται ανεπιτυχώς στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Αυτό είναι για τη ΝΔ ακόμη ένα σημείο αναφοράς στην αντιπολιτευτική της ρητορική περί πολλαπλής ανικανότητας της κυβέρνησης να χειριστεί όλα τα ανοιχτά μέτωπα, από τα δημοσιονομικά μέχρι τα ζητήματα καθημερινότητας.