Απίθανη θεωρεί το πρακτορείο Bloomberg την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς οι Ευρωπαίοι πιστωτές εμφανίζονται απρόθυμοι να προχωρήσουν στην περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αναμένεται να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του προγράμματος, προλειαίνοντας το έδαφος για την εκταμίευση τουλάχιστον 7,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, πιθανώς θα υπάρξει μία συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας, μία εξέλιξη η οποία θεωρείται αναγκαία για ορισμένα κράτη – μέλη.

Ωστόσο, αυτή η συμφωνία ενδεχομένως να μην πείσει το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ να προχωρήσει στην αγορά ελληνικών ομολόγων, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο, με γνώση επί των εξελίξεων.

«Οι Ευρωπαίοι δεν είναι προετοιμασμένοι να προσφέρουν σημαντικά ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής των ομολόγων, ώστε να βελτιώσουν τις προοπτικές του ελληνικού χρέους» σπεύδει να προσθέσει η ίδια πηγή.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα συνεχιστεί έως τουλάχιστον τον Δεκέμβριο του 2017, με τους αναλυτές να αναμένουν τη σταδιακή μείωσή του κατά τη διάρκεια του 2018.