Το ακροδεξιό γαλλικό Εθνικό Μέτωπο δεν αναμένεται να κερδίσει, σύμφωνα με τις προβολές των αποτελεσμάτων, περισσότερες από πέντε έδρες στην Εθνοσυνέλευση, καθώς απέτυχε και πάλι να κεφαλαιοποιήσει την εκτεταμένη απογοήτευση των ψηφοφόρων από τα παραδοσιακά κόμματα.

Πρόκειται για τη δεύτερη ήττα του σε μόλις έναν μήνα αφότου η επικεφαλής του, Μαρίν Λεπέν, έφθασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών για να χάσει με διαφορά από τον Εμανουέλ Μακρόν που δηλώνει πως θέλει να ανανεώσει τη γαλλική πολιτική από το κέντρο.

Στη συνέχεια το Εθνικό Μέτωπο έβαλε στόχο να κερδίσει αρκετές έδρες ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα και να αποκτήσει έτσι μεγαλύτερο λόγο στην Εθνοσυνέλευση. Για κάτι τέτοιο χρειάζονται 15 βουλευτές, αλλά κι αυτό τώρα μοιάζει πολύ απίθανο.

Με καταμετρημένες τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο, το Εθνικό Μέτωπο αναμένεται να κερδίσει γύρω στο 13,5%.

Το ποσοστό αυτό βρίσκεται ελάχιστα πάνω από την επίδοση του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές πριν από πέντε χρόνια και υπολείπεται πολύ των επιδόσεών του στις περιφερειακές, τις ευρωπαϊκές και τις προεδρικές εκλογές των τριών τελευταίων ετών.

«Δεν αμφισβητείται η ηγεσία της στο εγγύς μέλλον»

Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός, σύμφωνα με τις προβολές, ότι μπορεί να κερδίσει και μόνο μία έδρα στην 577μελή Εθνοσυνέλευση στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία βρίσκεται η ίδια σε καλή θέση για να εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής αφού κέρδισε στον πρώτο γύρο το 46% των ψήφων, κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην απόσχουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Αλλοι αξιωματούχοι του Εθνικού Μετώπου, περιλαμβανομένου του υπαρχηγού της Φλοριάν Φιλιπό και του γενικού γραμματέα Νικολά Μπε, παραδέχθηκαν ότι είναι «απογοητευμένοι».

Οταν ένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, έχει λιγότερο χρόνο ομιλίας στην Εθνοσυνέλευση και μηδενικές πιθανότητες να αναλάβει την προεδρία κάποιας επιτροπής.

Σύμφωνα πάντως με τον Ζαν-Ιβ Καμί, ερευνητή που ειδικεύεται στην άκρα δεξιά, παρά την κακή επίδοση, ο έλεγχος που ασκεί η Λεπέν στο κόμμα παραμένει πολύ ισχυρός για να αμφισβητηθεί η ηγεσία της στο εγγύς μέλλον, ιδιαίτερα αφού η ανιψιά της, η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, αποχώρησε από την πολιτική.