Η Μαρίν Λεπέν, η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου και υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν να «προσγειωθεί» και «να ασχοληθεί με τους Γάλλους», με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Ο κ. Μακρόν νομίζει ότι έβγαλε φτερά, την περασμένη εβδομάδα νόμιζε ότι έγινε πρόεδρος της Ευρώπης, τώρα νομίζει ότι είναι πρόεδρος του κόσμου. Να προσέχει με το αερόστατο, πρέπει να προσγειωθεί», είπε η Λεπέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ντενέν στο πλαίσιο μιας προεκλογικής συγκέντρωσης για να στηρίξει την υποψηφιότητα ενός συνεργάτη της, του Σεμπαστιάν Σενού. «Ο κ. Μακρόν εξελέγη πρόεδρος των Γάλλων, θα έπρεπε να ασχολείται με τους Γάλλους», επέμεινε.

Η Λεπέν ρωτήθηκε για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και για την έντονη καταδίκη αυτής της ενέργειας από τον Γάλλο πρόεδρο. «Λυπάμαι για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, δεν αιφνιδιάζομαι όμως, για έναν απλό λόγο: ήταν μια προεκλογική δέσμευσή του, εξελέγη έχοντας κάνει αυτή τη δέσμευση και την εφαρμόζει», απάντησε.

Για τον Μακρόν, είπε ότι παρά τις «μεγαλόστομες διακηρύξεις» δεν βλέπει «να υπάρχει αρκετή πρόοδος σε πολιτικό επίπεδο. Ολα αυτά είναι πολύ αόριστα». «Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη τρομοκρατική απειλή, κάθε επίθεση μας υπενθυμίζει τη σοβαρότητα της τρομοκρατικής απειλής», είπε, κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι «δεν έχει συζητήσει τίποτα με τους ξένους ηγέτες» για μια συνεργασία που είναι αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή.

«Καλώ τους Γάλλους να κοιτάξουν σε βάθος και να έχουν περισσότερες απαιτήσεις, δεδομένης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας μας», κατέληξε η ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς.