Δύο αστροναύτες θα βγουν έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Τρίτη για επείγουσα επισκευή στον έναν από τους δύο υπολογιστές, που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο σημαντικών αμερικανικών συστημάτων, ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA.

Η κύρια συσκευή σταμάτησε να λειτουργεί το Σάββατο, αφήνοντας το διαστημικό εργαστήριο εξαρτημένο από τον εφεδρικό υπολογιστή, ο οποίος χρειάζεται να στέλνει εντολές στα συστήματα ηλιακής ενέργειας και θέρμανσης, τους βρόγχους ψύξης και άλλο εξοπλισμό.

Το προσωπικό των πέντε αστροναυτών από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, και τη Γαλλία δεν κινδύνεψαν σε καμία περίπτωση, ανακοίνωσε η NASA.

Η διοικητής του σταθμού Πέγκι Ουίτσον και ο ιπτάμενος μηχανικός Τζακ Φίσερ, αμφότεροι της NASA, θα εργαστούν μαζί περίπου δύο ώρες έξω από τον διαστημικό σταθμό μετέωροι στο διάστημα, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Δοκίμασαν υποκατάστατο

Νωρίτερα την Κυριακή, η Ουίτσον συναρμολόγησε και δοκίμασε υποκατάστατο της χαλασμένης συσκευής, η οποία είχε τοποθετηθεί στις 30 Μαρτίου έξω από τον διαστημικό σταθμό, είπε ο εκπρόσωπος της NASA Νταν Χουότ.

Η τελευταία φορά που χρειάστηκε να βγουν αστροναύτες από τον διαστημικό σταθμό και να βρεθούν μετέωροι στο διάστημα ήταν τον Δεκέμβριο του 2015 προκειμένου να λύσουν το φρένο σε ρομπότ.

Ο σταθμός, στον οποίο υπηρετούν εκ περιτροπής ομάδες αστροναυτών και κοσμοναυτών από το 2000, χρησιμεύει ως εργαστήριο έρευνας για επιστήμες όπως η βιολογία και η γεωλογία και για πειράματα φυσικής, καθώς και για παρατηρήσεις αστρικών σωμάτων και της Γης.

Ο σταθμός ανήκει σε 15 κράτη, τα οποία και τον συντηρούν, πετάει σε ύψος περίπου 400 χλμ πάνω από τη Γη και κάνει μία πλήρη περιστροφή του πλανήτη κάθε 90 λεπτά περίπου.