Οι ανεμόμυλοι του μυαλού σου!

Αυτή είναι η μετάφραση του τίτλου: Οι ανεμόμυλοι του μυαλού σου! Είναι το τραγούδι που ακουγόταν στην ταινία «Υπόθεση Τόμας Κράουν» του 1968.

Οι ανεμόμυλοι, στα μυαλά όσων κατευθύνουν τους οπαδούς κάθε απόχρωσης μέσω εφημερίδων, σάιτ, ραδιοφώνων, δεν σταματούν να γυρίζουν τρελά από τους βοριάδες του φανατισμού και τις καταιγίδες της μισαλλοδοξίας.

Κι οι μυλόπετρες της χειραγώγησης αλέθουν συνειδήσεις, σκέψεις και κονιορτοποιούν τον παραμικρό κόκκο ψύχραιμης «ματιάς» στα τεκταινόμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Θλίβομαι που συνεχώς με τα ποδοσφαιρικά ασχολούμαστε, όμως στον τόπο μας τα ποδοσφαιρικά κυριαρχούν καθεστωτικά στον χώρο του αθλητισμού.

Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν κυκλοφορούν τόσες εφημερίδες οπαδικής απόχρωσης. Στη Γαλλία για παράδειγμα, με τα 67 εκατομμύρια κατοίκους, οι φίλαθλοι ενημερώνονται μοναχά από την εμβληματική «L’ Equipe». Στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων τα περίπτερα με τις κρεμασμένες καθημερινές αθλητικές εκδόσεις θυμίζουν κιλίμια σε πανηγύρι στην Αγια- Βαρβάρα.

Και οι κυκλοφορίες συνεχώς φθίνουν. Και ο φανατισμός συνεχώς γιγαντώνεται.

Τούτο τον καιρό, οι Ερυθρόλευκοι στοχοποιούν το «Χαλιφάτο του Βορρά», οι Βόρειοι του Δικεφάλου αγανακτούν με την «Εγκληματική οργάνωση» και το κατεστημένο των Αθηνών· οι Πράσινοι ξιφουλκούν κατά πάντων και εσχάτως σε επίπεδο μπασκετικό κι αναμεταξύ τους. Και οι Κιτρινόμαυροι, δόξα τω Θεώ, εχθρούς βρίσκουν αρκετούς για να «χτυπήσουν» και να τους φορτώσουν τα δικά τους λάθη.

Και γεννάται το ερώτημα: τελικά ποιος κάνει κουμάντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Το Χαλιφάτο, η Εγκληματική, ο Τίγρης, ο Αλαφούζος;

Ποιοι κινούν τα νήματα στο παρασκήνιο, αφού όλοι οι πνευματικοί ταγοί των φανατικών «δείχνουν» εχθρούς;

Και οι ανεμόμυλοι του μυαλού γυρίζουν ασταμάτητα κι οι Δον Κιχώτες, άλλης κουλτούρας και ψυχοσύνθεσης Δον Κιχώτες, όχι σαν εκείνον τον ρομαντικό του Θερβάντες, κυνηγούν τους ανεμόμυλους του μυαλού τους, έτσι για να γυρίζει ο μύλος, να αλέθουν οι μυλόπετρες και η σκόνη να κρύβει την αλήθεια.

Ο φανατισμός δεν έχει πια όρια. Αν εντός του Κοινοβουλίου ακούγονται ύβρεις και επιχειρούνται προπηλακισμοί και χειροδικίες από τους εκλεγμένους άρχοντες του λαού, τι να περιμένεις από τον άνεργο νταβραντισμένο έφηβο που έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου από τα αρμόδια μέσα για τους εξωτερικούς εχθρούς της ομάδας του;

Οταν σε αγώνα πόλο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προκαλείται από λακέδες και τραμπούκους και «απαντά» με χειρονομίες, αυτόματα νομιμοποιεί τον ροπαλοφόρο στην αερογέφυρα του Πανθεσσαλικού. Κι εκείνος προκλήθηκε και η δική του απαντητική χειρονομία ήταν μια μαχαιριά, μια γροθιά, μια ροπαλιά. Ο καθείς και τα όπλα του, άλλωστε.

«Και ένα τυλιγμένο καρούλι, δεν ξέρεις από πού αρχίζει και πού τελειώνει. Και οι κύκλοι μέσα στους κύκλους είναι ατέλειωτοι. Και οι ανεμόμυλοι του μυαλού σου γυρίζουν».

Και η ιστορία δεν έχει αρχή, μέση και τέλος κι από όπου κι αν την πιάσεις χαμένος θα βγεις. Γι’ αυτό, «μην ασχολείσαι»!