Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος, θεώρησε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι παίκτες του δεν πανικοβλήθηκαν, όσες φορές η ΤΣΣΚΑ πήρε διψήφια διαφορά πόντων. Παράλληλα υποστήριξε πως το γεγονός ότι στην τελευταία περίοδο κράτησαν τη ρωσική ομάδα στους 14 πόντους οφείλεται στην ομαδική προσπάθεια.

«Συγχαρητήρια στους παίκτες μου. Είναι πολύ σημαντικό ότι δεν πανικοβληθήκαμε όταν η ΤΣΣΚΑ ξέφυγε. Επίσης τα δύο τρίποντα που βάλαμε στο τέλος της δεύτερης περιόδου. Στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους πλησιάσαμε πολύ την ΤΣΣΚΑ, ξέφυγαν ξανά με διψήφια διαφορά, αλλά δεν καταθέσαμε τα όπλα. Χτίσαμε το παιχνίδι μας στο δεύτερο ημίχρονο, ειδικά στην τελευταία περίοδο, αρχίζοντας από την άμυνα και βάλαμε κάποια μεγάλα σουτ. Όταν περάσαμε μπροστά είχαμε το καθαρό μυαλό να διαβάσουμε το παιχνίδι και να ελέγξουμε το ματς σε άμυνα και επίθεση. Είναι μια μεγάλη νίκη απέναντι σε έναν σπουδαίο αντίπαλο, την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Είπα στους παίκτες μου να απολαύσουν τη νίκη μέχρι να φύγουμε από το γήπεδο και μετά να συγκεντρωθούν στον τελικό», είχε αρχικά ο Σφαιρόπουλος.

Οταν ρωτήθηκε για τη συνεισφορά των Ελλήνων παικτών είπε: «Δεν θέλω να χωρίσω την ομάδα σε δύο κομμάτια. Όλοι είμαστε ένα, νικάμε και χάνουμε όλοι μαζί. Δεν έχω πρόβλημα να σκοράρει ένας μια μέρα και ένας άλλος την άλλη. Σημασία δεν έχει ποιος θα σκοράρει, αλλά όποιος μπαίνει να δίνει τα πάντα και μετρούν όλα. Όταν κρατάς μια τόσο ταλαντούχα ομάδα σαν την ΤΣΣΚΑ στους 14 πόντους στην τελευταία περίοδο, αυτό είναι αποτέλεσμα ομαδικής λειτουργίας. Φυσικά έχουμε έναν κορμό με μεγάλη εμπειρία, αλλά κι εκείνοι βοήθησαν τους πιο άπειρους να είναι έτοιμοι να παίξουν».

Για τον πανηγυρισμό στο τρίποντο του Γκριν, είπε: «Πανηγύρισα για τον παίκτη μου. Είναι ένας πολύ ταλαντούχος παίκτης, αλλά δεν έχει εμπειρία από Final Four. Αυτά τα ματς είναι τα πιο σημαντικά στην καριέρα του. Ήξερα πως αν και δεν άρχισε καλά θα είχε καλή καλή εμφάνιση στη συνέχεια και στο δεύτερο ημίχρονο ήταν εξαιρετικός. Πιστεύω σε όλους τους παίκτες μου και είμαι χαρούμενος γι’ αυτούς».

Σπανούλης: «Όχι όνειρα, συγκέντρωση»

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού και πρωταγωνιστής της ανατροπής, Βασίλης Σπανούλης, δήλωσε: «Όλοι μαζί, πετυχαίνουμε. Είμαστε μια ομάδα και μια οικογένεια. Δεν τα παρατάμε ποτέ, υπάρχει αυτοπεποίθηση και ασφάλεια στην ομάδα. Το ματς τελειώνει στο 40′. Θέλαμε να είμαστε συγκεντρωμένοι για 40′. Ο τελικός μου λέει πολλά, αλλά και τίποτα. Δείχνει τη διάρκεια της ομάδας.

Έχουμε παίξει τέσσερις τελικούς σε έξι χρόνια, δεν είναι εύκολο. Αφού νικήσαμε, όλα καλά. Υπάρχει αυτοπεποίθηση, ρόλοι, χημεία. Ξέρουμε πώς να χτυπήσουμε στις δύσκολες στιγμές. Ο ρόλος μου είναι να είμαι πάντα έτοιμος. Ήξερα ότι η ΤΣΣΚΑ με περίμενε, ήταν οργανωμένη πάνω μου. Είχα δυνάμεις στο τέλος και καθαρό μυαλό. Έπρεπε να κάνω αυτό για το οποίο με έχουν εδώ. Σκέφτομαι συνέχεια την επόμενη φάση».

Μιλώντας για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τον τίτλο του φαβορί που είχε, είπε: «Η ΤΣΣΚΑ σπάνια έχει κάτω από 10 ασίστ. Δεν ξέρω πόσες είχε, αλλά είχε λίγες. Είναι το πιο σημαντικό για να την περιορίσεις. Κάναμε καταπληκτική δουλειά. Ο καθένας έβαλε το λιθαράκι του στην επιτυχία αυτής της ομάδας. Νιώθω ένας παίκτης της ομάδας, που κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την ομάδα του να κερδίσει. Δεν υπάρχουν όνειρα. Υπάρχει συγκέντρωση.

O Kώστας Παπανικολάου κρατούσε τον Ολυμπιακό «ζωντανό» μέχρι την έναρξη της 4ης περιόδου και έχει τεράστιο μερίδιο σε αυτή την μεγάλη νίκη. Ο φόργουορντ των «ερυθρόλευκων» είπε μετά τη μεγάλη πρόκριση επί της ΤΣΣΚΑ: «Δεν κάναμε κάτι ακόμη κάτι. Ήταν μια μεγάλη νίκη, βρισκόμαστε στον τελικό, αλλά πρέπει να τα δώσουμε όλα. Πιστεύαμε στη νίκη, δεν αφήσαμε να μας επηρεάσει τίποτα. Είχαμε ηρεμία, διαύγεια και γυρίσαμε το παιχνίδι».

Ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας του Πειραιά στο α΄ μέρος και μετά την πρόκριση επισήμανε: «Είχαμε διάρκεια και ήμασταν σοβαροί. Δώσαμε το 100%. Δεν καταφέραμε να περιορίσουμε τον Μίλος Τεόντοσιτς και τον Νάντο Ντε Κολό, αλλά όσο ήμασταν κοντά ελπίζαμε και στο τέλος καταφέραμε να κερδίσουμε».

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης ρωτήθηκε πως γίνεται από 0/3 να τελειώσει τον ημιτελικό με 4/9 και είπε: «Πράγματι! Απίστευτο! Αλλά πιστεύαμε πως κάποια στιγμή θα έμπαιναν. Δεν γινόταν να μην τα βάζουμε σε όλο το παιχνίδι. Ετσι και έγινε. Στην αρχή το ματς δεν πήγε καλά, αλλά το πιστεύαμε. Δεν τα παρατήσαμε και πήραμε μία μεγάλη νίκη. . Αυτή η ομάδα δεν τα παρατά ποτέ».

O Ερικ Γκριν δήλωσε: «Είναι απίστευτο το συναίσθημα. Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι για την Κυριακή και προς το παρόν πανηγυρίζουμε. Ήταν υπέροχο που τελικά έβαλα αυτά τα μεγάλα σουτ, έπειτα από κάποια χαμένα. Ολοι ξέραμε ότι ο Σπανούλης το κάνει αυτό. Ξέρουμε ότι ακόμη κι αν έχει μία, δυο, τρεις κακές περιόδους, στο τέλος θα εμφανιστεί».

Γ.Αγγελόπουλος: «Κόντρα σε όλα»

Τα… συστατικά της επιτυχίας του Ολυμπιακού αποκάλυψαν μετά την πρόκριση των πρωταθλητών Ελλάδας στον τελικό του φάιναλ φορ της Euroleague οι διοικητικοί ηγέτες των Πειραιωτών, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος.

Μετά την μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος είπε στην κάμερα της «NOVA»: «Υπάρχει χημεία, αυταπάρνηση, ομαδικότητα. Οι παίκτες σε όλες τις θέσεις κάνουν αυτό που μπορούν. Ακόμα και όταν περιορίζονται οι πρωταγωνιστές, αναλαμβάνουν άλλοι. Στο τέλος αναλαμβάνουν αυτοί που πρέπει. Σήμερα ήταν απίστευτα δύσκολο», για να προσθέσει ο Γιώργος Αγγελόπουλος:

«Ήταν από τις κορυφαίες στιγμές του Ολυμπιακού. Δεν γίνεται να κάνεις συγκρίσεις. Όταν λέμε κόντρα σε όλους και σε όλα αυτό εννοούμε. Έχεις να αντιμετωπίσεις δισεκατομμύρια. Έρχεσαι με την ψυχή, την ομάδα και το οικογενειακό κλίμα. Αυτό σημαίνει κόντρα σε όλους και σε όλα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Ιτούδης: «Δύσκολη στιγμή για μας»

Ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Δημήτρης Ιτούδης, έδωσε συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για την πρόκριση, ενώ ενοχλήθηκε όταν ρωτήθηκε για το αν είχε πλάνο για την αναχαίτιση του Σπανούλη. «Με ρωτάτε σοβαρά αν είχα πλάνο για τον Σπανούλη; Αστειεύεστε;», απάντησε ο Έλληνας τεχνικός.

«Θέλω να συγχαρώ τον Ολυμπιακό για τη νίκη και την πρόκριση στον τελικό. Ο ημιτελικός είναι σαν τελικός», είπε αρχικά και συνέχισε: «Είχαμε κάποιες καλές στιγμές, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσαμε να διατηρήσουμε τις καλές διαφορές που είχαμε. Μας πλήγωσε ότι ο Ολυμπιακός πάλεψε περισσότερο στα ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο παιχνίδι και έμεινε σε αυτό με πολλούς αναπληρωματικούς. Ήταν ένα κλειστό ματς, που κρίθηκε στις λεπτομέρειες.

Μπορούμε να πούμε πολλά αναλύοντας τι έγινε. Είναι μια δύσκολη στιγμή για μας, δεν θα έχουμε την ευκαιρία να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας στον τελικό, αλλά θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Η ιστορία λέει ότι χάσαμε δύο ημιτελικούς από τον Ολυμπιακό, από τότε που είμαι εγώ στον πάγκο.

Είναι σπουδαία ομάδα. Δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο αντίπαλο. Είναι μια καλή ομάδα. Εμείς είχαμε σε όλη τη σεζόν πολύ καλή κυκλοφορία, αλλά σήμερα μας έβγαλαν από το ρυθμό μας. Η ιστορία δεν παίζει μπασκετ».