Ολο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αρχίζουν να στρέφονται προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και έτσι οι πωλήσεις τους το πρώτο τρίμηνο του 2017 έκαναν άλμα 37,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Η τάση που διαμορφώνεται μπορεί να αλλάξει ριζικά την αγορά οχημάτων στη Γηραιά Ηπειρο, καθώς αυξάνονται οι εταιρείες που μπαίνουν στο παιχνίδι των ηλεκτροκίνητων αλλά και εξετάζουν μεγάλα ντιλ ανάμεσά τους προκειμένου να μοιραστούν το κόστος εξέλιξης και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην αγορά.

Οι νέες ταξινομήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο στην Ευρώπη σε 32.600 από 23.700, σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων, της ACEA.

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν και οι πωλήσεις άλλων τύπων οχημάτων που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ACEA, οι πωλήσεις αυτών των οχημάτων που περιλαμβάνουν και τα υβριδικά και όσα κινούνται με φυσικό ή υγροποιημένο αέριο, αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 36,4%. Ετσι οι συνολικές πωλήσεις στην Ευρώπη να ξεπερνούν τα 235.000 οχήματα. Η μεγαλύτερη ζήτηση για αυτά τα οχήματα εκδηλώθηκε αναλογικά από χώρες όπως είναι η Γερμανία και η Ισπανία.

Υπό το πρίσμα των στοιχείων αυτών, δεν είναι τυχαίο ότι κατασκευαστές παραδοσιακών αυτοκινήτων, από τη Renault μέχρι τη Volkswagen, την BMW και την Daimler –που παράγει μεταξύ άλλων τα οχήματα Mercedes –κάνουν κούρσα για να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες ηλεκτροκίνητων και γενικώς οχημάτων που κινούνται με εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Στόχος τους είναι να πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων, αλλά και να βελτιώσουν την εικόνα τους μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι τα πετρελαιοκίνητα οχήματα ρυπαίνουν περισσότερο από όσο αρχικά θεωρείτο.

Η πρόκληση για τις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι διπλή. Από τη μια, πρέπει να κατασκευάσουν οχήματα με μεγαλύτερη αυτονομία, που είναι σήμερα η αχίλλειος πτέρνα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων καθώς χρειάζονται πολύωρη φόρτιση ύστερα από λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα. Από την άλλη, καλούνται να βρουν τρόπους να μειώσουν τις τιμές καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και γενικώς τα οχήματα που κινούνται με εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι αρκετά έως πολύ πιο ακριβά από τα συμβατικά.