Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει η Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στον «δρόμο του διαλόγου» για να τερματιστούν τα προγράμματά της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και την απόκτηση πυρηνικών όπλων, κυρίως, μέσω των επιπρόσθετων οικονομικών κυρώσεων οι οποίες έχουν στόχο να ασκηθεί πίεση στην Πιονγκγιάνγκ, τόνισαν την Τετάρτη στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Δεσμευθήκαμε μαζί με υπεύθυνα μέλη της διεθνούς κοινότητας να αυξήσουμε την πίεση στη Βόρεια Κορέα για να πείσουμε το καθεστώς (για την ανάγκη) να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου», σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση του υπουργού Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και του διευθυντή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) Νταν Κόουτς.

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από την ενημέρωση στον Λευκό Οίκο των μελών της αμερικάνικης Γερουσίας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κορεατική χερσόνησο.

Οι ΗΠΑ «επιδιώκουν σταθερότητα και την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με ειρηνικά μέσα. Παραμένουμε ανοικτοί (στο να διεξαχθούν) διαπραγματεύσεις για αυτόν τον στόχο. Πάντως, παραμένουμε επίσης έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τους συμμάχους μας».