Χάρλεμ – Χαλάνδρι είναι περίπου εννέα ώρες πτήση. Την Κυριακή η απόσταση θα μειωθεί χάρη στην τζαζ. Η Ζωοδόχου Πηγής στο Χαλάνδρι θα έχει κάτι από την αύρα της 118ης Οδού και του αριθμού 206 W που βρίσκονται στην καρδιά του Χάρλεμ.

Εμπνευσμένες συνθέσεις των Τελόνιους Μονκ, Τσάρλι Πάρκερ, Τζον Κολτρέιν, Ντίζι Γκιλέσπι, Σόνι Ρόλινς αλλά και μεταγενέστερων τζάζμεν όπως οι Ρον Κάρτερ, Χέρμπι Χάνκοκ, Γουέιν Σόρτερπου που γέμιζαν πίσω στα 50s, 60s τον χώρο του Minton’s Jazz Club θα ακούγονται από νωρίς το πρωί στη σκηνή του Zoo από άξιους εκπροσώπους και σχήματα της ελληνικής τζαζ μουσικής σκηνής.

Η γιορτή θα στηθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ που θεσπίστηκε τον Νοέμβριο του 2011 από την UNESCO και πραγματοποιείται κάθε χρόνο έκτοτε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τζαζ Τελόνιους Μονκ (Thelonious Monk Institute of Jazz), με σκοπό να φωτίσει τον σπουδαίο ρόλο της τζαζ ωςμορφής τέχνης και μέσου επικοινωνίας που υπερβαίνει τις διαφορές και ενώνει τους ανθρώπους. Η πρωτοβουλία ανήκει στον τζαζίστα Χέρμπι Χάνκοκ, πρέσβη καλής θελήσεως της UNESCO, ο οποίος χαρακτήρισε τηντζαζ«φωνή ελευθερίας».

Η ελληνική γιορτή στο βόρειο προάστιο της Αθήνας οργανώθηκε από τον δεξιοτέχνη του ούτι, πιανίστα και συνθέτη Αλέκο Βρέτο, ως κίνηση εξωστρέφειας για να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι «υπάρχει ελληνική τζαζ σκηνή, η οποία μάλιστα μπορεί να σταθεί με αξιώσεις σε διεθνές επίπεδο, και να γίνει αντιληπτό ότι οι έλληνες τζαζίστες παρακολουθούν τις εξελίξεις και δεν ομφαλοσκοπούν». Συμφωνεί ο πιανίστας και χαμοντίστας Γιώργος Κοντραφούρης. «Η ελληνική τζαζ σκηνή είναι άξια προσοχής, υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες φωνές» λέει και συζητώντας για τον ελληνικό τζαζ ήχο θεωρεί ότι τον χαρακτηρίζει «η πολυσυλλεκτικότητα των επιρροών και των ακουσμάτων των εκάστοτε γενεών».

Την ιδέα για συμμετοχή στο πλαίσιο των διεθνών εκδηλώσεων έριξε στο τραπέζι ο Βρέτος τον περασμένο Ιανουάριο, συγκεντρώθηκαν έξι μπάντες και σχεδιάστηκε ένας μαραθώνιος τζαζ μουσικής, με δωρεάν είσοδο, που θα αρχίσει στις δέκα το πρωί και θα ολοκληρωθεί μετά τη μία τη νύχτα, όπου θα πάρουν μέρος και μαθητικά σύνολα. Είναι μάλιστα σαν επιστέγασμα των εβδομαδιαίων ραντεβού JazZoo Concert Series, κάθε Τέταρτη βράδυ.

Εκεί θα είναι οι Λεωνίδας Σαραντόπουλος και Δημήτρης Βερδίνογλου με δικές τους συνθέσεις, οι Βασίλης Σαλτίκης, Σταύρος Λινός, Χρήστος Κορομηλάς, Γρηγόρης Μελάκης, Χάρης Χρόνης ή αλλιώς με δυο λέξεις οι Pyros Ether που θα ξεφυλλίσουν σελίδες από το σημαντικό κεφάλαιο των jazz standards του βιβλίου της τζαζ, πεδίο δράσης –για την ημέρα –επίσης του τρίο Μιχάλη Τσιφτσή, Λάμπρου Παπανικολάου, Παναγιώτη Κωστόπουλου, εκπροσώπων της νεότερης γενιάς μουσικών τζαζ, οι Spiral Trio, δηλαδή οι Σπύρος Μάνεσης, Αρίωνας Γυφτάκης, Αναστάσης Γούλιαρης, σχεδιάζουν μια αισθαντική προσέγγιση στην τζαζ με άρωμα από 60s και 70s, η μπάντα Alekos Vretos Project (Αλέκος Βρέτος, Δημήτρης Σεβδαλής, Ντίνος Μάνος, Δημήτρης Κλώνης) θα περιηγηθεί τις αχανείς εκτάσεις της world music και οι Flying Jazz Group (Στέφανος Ανδρεάδης, Γιώργος Κοντραφούρης, Δήμος Δημητριάδης, Αλέξανδρος – Δράκος Κτιστάκης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος) θα παρουσιάσουν τη νέα δουλειά τους από τον ομώνυμο δίσκο.

ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ. Κοντά σε αυτά τα σχήματα των 35άρηδων, 50άρηδων προσθέστε τους ορεξάτους και λόγω νεανικού σφρίγους 16άρηδες, 18άρηδες των μαθητικών ensembles και ενώπιον εκείνων που θα θελήσουν να συμμετάσχουν ως θεατές – ακροατές στη γιορτή της τζαζ θα παρελάσει από σκηνής μια ευρεία ηλικιακή γκάμα μουσικών. Τις δικές του πινελιές, δίνοντας ανάσες στους μουσικούς, θα δίνει ο μελετητής της τζαζ και ραδιοφωνικός παραγωγός Ιλάν Σολομόν.

«Αυτός άλλωστε είναι ένας άλλος λόγος που κάνουμε αυτή την εκδήλωση» εξηγεί ο Αλέκος Βρέτος. «Θέλουμε να προβληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ελληνική τζαζ σκηνή, ευελπιστώντας να μάθει κάτι περισσότερο για αυτήν ο έλληνας ακροατής και παράλληλα να αντιληφθεί ότι η art music απαιτεί την προσοχή του και ότι δεν είναι απλώς ψυχαγωγία, διασκέδαση. Διότι στην τζαζ η μπάντα είναι στο προσκήνιο και όχι στο φόντο, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην κλασική μουσική».