Η πρόκριση των ελληνικών ομάδων στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης (19-21 Μαΐου) θεωρήθηκε εξαρχής εφικτός στόχος, αλλά με το πέρας των δύο πρώτων αγωνιστικών εξελίσσεται σε δισεπίλυτο γρίφο. Και αν το «διπλό» της Αναντολού Εφες επί του Ολυμπιακού στον δεύτερο αγώνα της σειράς στο ΣΕΦ (87-72, 71-73) υποχρεώνει τους Ερυθρόλευκους να απαντήσουν με τουλάχιστον μια νίκη στο Αμπντί Ιπεκτσί, μεθαύριο (19.30) ή την Παρασκευή (21.15) η κατάσταση για τον Παναθηναϊκό έχει σκουρύνει υπερβολικά, καθώς οι Πράσινοι ηττήθηκαν δις (58-71, 75-80) στο ΟΑΚΑ από τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και πλέον αναζητούν ένα θαύμα, αρχής γενομένης από αύριο (20.45), στην καυτή «Ulker Arena».

Σε κάθε περίπτωση, ο Παναθηναϊκός οφείλει να μη σκέφτεται την αρνητική παράδοση και να εστιάσει στο πώς θα εμφανιστεί ανταγωνιστικός απέναντι σε μια ομάδα η οποία τον «κλείδωσε» στο δεύτερο ημίχρονο του Game 1 και τον υπέταξε στις λεπτομέρειες στη δεύτερη αναμέτρηση. Ετσι, όπως αγωνίζεται η Φενέρ, η οποία βασίζεται κατ’ εξοχήν στο «pick and roll», αν δεν αναβαθμιστούν ο ρόλος και η απόδοση του Τζέιμς Γκιστ, σε συνδυασμό με την πνευματική ετοιμότητα και τη σκληράδα ολόκληρης της ομάδας, οι πιθανότητες θα είναι ξανά υπέρ της πρωταθλήτριας Τουρκίας. Η οποία πρώτα νίκησε τον Παναθηναϊκό στο μυαλό και μετά τον υπέταξε στο παρκέ.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ. Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός «επέλεξε» τον δύσκολο δρόμο για την εκπλήρωση του στόχου. Και μπορεί η Αναντολού Εφες να μην εμφανίζεται ως αντίπαλος – φόβητρο, καθώς ούτε καλύτερη ομάδα είναι ούτε αγωνίζεται σε καυτή έδρα, ωστόσο το ατομικό ταλέντο αρκετών παικτών (Ερτέλ, Χάνικατ, Γκρέιντζερ, Μπράουν, Οσμάν, Τόμας, Πολ), η σκληράδα των ψηλών της (Ντάνστον, Κερκ) και η παρουσία ικανότατου προπονητή (Περάσοβιτς), ο οποίος πέρυσι είχε οδηγήσει την Μπασκόνια στο Φάιναλ Φορ του Βερολίνου, καθιστούν δύσκολη την αποστολή των πρωταθλητών Ελλάδας.

Αν συνυπολογίσουμε ότι ο Ολυμπιακός αγωνίζεται χωρίς τον βασικό σουτέρ του Ματ Λοτζέσκι (μ.ό. 9,9 π. με 42% τρ.) και ότι η «front line» δείχνει αναιμική, γίνεται αντιληπτό ότι θα χρειαστεί να βγουν μπροστά αρκετοί παίκτες, ούτως ώστε να επιτευχθεί έστω μια νίκη στην Πόλη για να επιστρέψει η σειρά στο ΣΕΦ.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ. Κοινό παρονομαστή με τις ομάδες που έχουν κάνει το «break» παρουσιάζει και η Νταρουσάφακα, καθώς μετά τους Ομπράντοβιτς και Περάσοβιτς, που έβαλαν δύσκολα στους ομολόγους τους Τσάβι Πασκουάλ και Γιάννη Σφαιρόπουλο, ο Ντέιβιντ Μπλατ δυσκόλεψε με τις άμυνες προσαρμογής «match-up» τον Πάμπο Λάσο και η τρίτη τουρκική ομάδα άλωσε (80-84) την έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης ισοφαρίζοντας (1-1, πρώτο ματς 83-75) τη σειρά. Μένει να δούμε αν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη, η μοναδική με υπέρ της προβάδισμα 2-0 (98-90, 84-82), θα καθαρίσει την πρόκριση στη Βιτόρια, ή αν η επικίνδυνη ομάδα του Σίτο Αλόνσο προσδώσει στη σειρά με την πρωταθλήτρια Ευρώπης μάκρος και ενδιαφέρον. Ολες οι απαντήσεις θα δοθούν στα τέσσερα παρκέ από αύριο ώς την Παρασκευή.

Αργά για θαύματα;

Το θαύμα που ζητάει ο Παναθηναϊκός δεν έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία των πλέι οφ, καθώς σε 32 σειρές ουδεμία ομάδα έχει κατορθώσει να προκριθεί στο φάιναλ φορ ανατρέποντας το εις βάρος της 2-0. Πόσω μάλλον, όταν αυτό έχει σημειωθεί στην έδρα της ομάδας με το πλεονέκτημα.