Γάλλος υπήκοος, γνωστός στις γαλλικές αρχές, ήταν ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι το βράδυ της Πέμπτης. Η ταυτότητα του δράστη έγινε γνωστή από τα έγγραφα που είχε στο αυτοκίνητό του, αλλά το όνομα του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό έως ότου εξακριβωθεί εάν είχε συνεργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Monde», πρόκειται για τον 39χρονο Καρίμ Σερφί, ο οποίος θεωρείται «πολύ επικίνδυνος και πολύ βίαιος».

Οπως μετέδωσε το κανάλι BFMTV, ο 39χρονος δράστης ήταν γνωστός στη γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) και είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001.

Από την επίθεση στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, σκοτώθηκε ο δράστης και ένας αστυνομικός, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τρία μέλη της οικογένειας του δράστη, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Η επίθεση σημειώθηκε σχεδόν δύο 24ωρα πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί την Κυριακή. «Θα παραμείνουμε σε άκρα επιφυλακή, ιδιαίτερα σε σχέση με τις εκλογές» είπε ο Ολάντ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας, η αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες στη Μασσαλία με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επίθεση πριν τις εκλογές.

Η χθεσινοβραδινή επίθεση έφερε ξανά στο προσκήνιο της προεκλογικής περιόδου τα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, με την ηγέτιδα του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, Μαρίν Λεπέν, να επαναλαμβάνει το κάλεσμά της να κλείσουν τα ανοικτά σύνορα της Ευρώπης.