Στην ελληνική ποδοσφαιρική αργκό «μεταγραφές αεροδρομίου» χαρακτηρίζονται εκείνες που ενθουσιάζουν τα πλήθη, στέλνοντας μέσα στο κατακαλόκαιρο χιλιάδες εκστασιασμένους οπαδούς στους αερολιμένες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για να υποδεχτούν μετά βαΐων και κλάδων κάποιον μεσσία της μπάλας. Για να γίνει αντιληπτή ωστόσο η παρακμή την οποία βιώνει το ποδόσφαιρο στη χώρα μας, αρκεί να ανατρέξει κανείς στις μεταγραφές αεροδρομίου που μας ξεσήκωσαν το καλοκαίρι του 2015.

Εχουμε και λέμε: Ο Παναθηναϊκός χρυσοπλήρωσε τον άλλοτε σπουδαίο αλλά λαβωμένο Εσιέν, ο οποίος πλέον ζει την περιπέτειά του στην Ινδονησία, όπου μάλιστα, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, κινδυνεύει ακόμη και με ποινή φυλάκισης διότι η ομάδα που τον απέκτησε παραβίασε τον νόμο περί μετανάστευσης. Ο Ολυμπιακός έφερε τον ποιοτικό αλλά γερασμένο Καμπιάσο που κατέληξε να είναι αλλαγή του πιτσιρικά Ανδρούτσου. Ο ΠΑΟΚ έστρωσε χαλί πολλών εκατομμυρίων ευρώ στον παροπλισμένο Μπερμπάτοφ, ο οποίος έφυγε νύχτα και έκτοτε, όπως παραδέχθηκε προ ημερών, αναζητεί νέα ομάδα για τα τελευταία ένσημα. Και η ΑΕΚ έντυσε στα κιτρινόμαυρα τον πολυδιαφημισμένο «μικρό μάγο» Μπουονανότε, που τώρα βγάζει τα προς το ζην κάπου στη Χιλή.

Οξυδέρκεια, αγνοείται

Χιλιάδες οπαδοί βγήκαν στους δρόμους για να τους καλωσορίσουν (μνημειώδης παραμένει η κάθοδος του Μπερμπάτοφ οδικώς από τη Βουλγαρία, με τους φίλους του ΠΑΟΚ να τον ραίνουν με ροδοπέταλα κατά μήκος της διαδρομής), μπόλικο μελάνι χύθηκε για την αποθέωσή τους, πολλά εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν από τα αφεντικά των ΠΑΕ για να μας κάνουν τη χάρη να έρθουν στην Ελλάδα. Κι ύστερα άπαντες έπεσαν από τα σύννεφα όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα. Ηταν όμως η εξέλιξη αυτή απρόσμενη; Ή μήπως στην ουσία αποδείχθηκε πως δεν μπορούμε να δούμε τίποτα πέρα από τη μύτη μας;

Ενιαίος και αδιαίρετος;

Πόσες και πόσες φορές δεν έχετε ακούσει για τον «ενιαίο και αδιαίρετο Παναθηναϊκό». Με κάθε ευκαιρία λέγεται ή γράφεται –ελαφρά τη καρδία –διότι προφανώς ηχεί ωραία στα αφτιά και «πουλάει» ελπίδα στον μέσο οπαδό. Στην ουσία όμως ο Παναθηναϊκός ουδέποτε υπήρξε ενιαίος και αδιαίρετος. Τις τελευταίες εβδομάδες επιχειρείται μια παναθηναϊκή συστράτευση με επίκεντρο το πρότζεκτ για γήπεδο στο Γουδή αλλά και την είσοδο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στον Ερασιτέχνη. Στη σημερινή συνάντηση της διοίκησης του ΠΑΟ με την ομάδα εργασίας του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ θα διαφανούν τα πρώτα (θετικά ή αρνητικά) σημάδια.

Αυτονόητο!

Την περασμένη Κυριακή οι οπαδοί της Μπαστιά «μπουκάρισαν» στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν στους ποδοσφαιριστές της Λυών με αποτέλεσμα να μην αρχίσει ποτέ η μεταξύ τους αναμέτρηση. Μόλις δυο ημέρες αργότερα η διοίκηση των Κορσικανών αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να βάλει λουκέτο στο πέταλο απ’ όπου εισήλθαν οι οπαδοί, αλλά και να απαγορεύσει διά παντός την είσοδο στο γήπεδο όσων ενεπλάκησαν στην εισβολή. Εκαναν το αυτονόητο δίχως να χρειαστούν τον γάλλο… Κοντονή ή την αρμόδια πειθαρχική επιτροπή της Λίγκας για να πάρουν μέτρα.