Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla κατάφερε να ξεπεράσει σε χρηματιστηριακή αξία στην Αμερική ακόμη και τη General Motors. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έφτασε χθες τα 51 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά 1,7 δισ. δολάρια την κεφαλαιοποίηση της General Motors. Βέβαια, η GM εξακολουθεί να πουλά πολύ περισσότερα οχήματα κάθε είδους σε σύγκριση με την Tesla. Επίσης, τα οικονομικά αποτελέσματα της GM αναμένεται ότι θα είναι πολύ υψηλότερα.

Η GM αναμένεται ότι φέτος θα έχει κέρδη που θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. Τα κέρδη της άλλης μεγάλης αμερικανικής εταιρείας, της Ford, υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 6,3 δισ. Η Tesla αναμένεται ότι θα έχει απώλειες που θα ανέλθουν σε περίπου 950 εκατ. δολάρια. Οπως λένε αναλυτές στο Bloomberg, η μεγάλη αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Tesla παρουσιάζει στρεβλή εικόνα για το μέγεθος της εταιρείας, αφού σε πωλήσεις και έσοδα δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τη GM ή με τη Ford. Είναι ενδεικτικό ότι η GM πέρσι πούλησε σε όλο τον κόσμο 10 εκατ. οχήματα και η Tesla 80.000.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση σε ολόκληρο τον κόσμο είναι η Toyota, η Daimler AG, η Volkswagen, η BMW και η Honda Motor. Η χρηματιστηριακή αξία της Toyota υπολογίζεται σε 172 δισ. και της Honda σε 52 δισ. δολάρια.

Η άνοδος των μετοχών της Tesla οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα των επενδυτών αντιμετωπίζει την επιχείρηση όχι ως αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά ως εταιρεία τεχνολογίας. Η Tesla προσπαθεί να κυριαρχήσει στις αγορές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των μπαταριών για τέτοιες ενεργοβόρες εφαρμογές. Η μεγάλη άνοδος που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια οι τιμές των μετοχών της Tesla δείχνουν ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως τα ηλεκτρικά οχήματα θα είναι τελικά αυτά που θα κυριαρχήσουν στους δρόμους έπειτα από κάποιο διάστημα.