Στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή άλλωστε, μπορείς να βρεις κάθε καρυδιάς καρύδι. Υπάρχουν οι εργάτες, οι χρήσιμοι, οι ρολίστες, τα εργαλεία, οι τεμπέληδες, οι μέτριοι, όσοι απλώς διεκπεραιώνουν τη δουλειά, οι περαστικοί που αργότερα χάνονται στη λήθη. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που ομορφαίνουν το άθλημα, οι κορυφαίοι του είδους, οι γητευτές της μπάλας που γράφουν το όνομά τους με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Ενας τέτοιος αρτίστας είναι ο Μάρκους Μπεργκ.

Η αξία του ανεκτίμητη, ιδίως σε ένα παρακμάζον προϊόν όπως είναι το ελληνικό πρωτάθλημα, και οι επιδόσεις του εντυπωσιακές: 92 γκολ σε 145 αγώνες με τη φανέλα του Παναθηναϊκού σε όλες τις διοργανώσεις, 70 τέρματα σε 111 ματς πρωταθλήματος, συχνότητα σκοραρίσματος μεγαλύτερη του ενός γκολ ανά δύο αναμετρήσεις (63%), έξι χατ τρικ, ένα καρέ, ένα πενταρέ, πάμπολλες ασίστ, αμέτρητες όμορφες ενέργειες. Οι αριθμοί καταδεικνύουν την εκτελεστική δεινότητα αλλά και τη συνεισφορά του στον Παναθηναϊκό από το καλοκαίρι του 2013, όταν φόρεσε για πρώτη φορά την πράσινη φανέλα. Η λατρεία των οπαδών του Τριφυλλιού προς το πρόσωπό του και η εκτίμηση που τρέφουν γι’ αυτόν οι αντίπαλοι αποτελούν επιπλέον στοιχεία της οικουμενικής αποδοχής που χαίρει ο 31χρονος σουηδός σέντερ φορ. Υπάρχει όμως και η αναγνώριση της ποδοσφαιρικής αξίας του αποκαλούμενου King Marcus από εκείνους οι οποίοι με τα κατορθώματα, τη διαχρονικότητα, αλλά και το ποδοσφαιρικό μεγαλείο τους έχουν κερδίσει μια θέση στο πάνθεον των κορυφαίων της μπάλας.

Και πώς να μην έχει αξία η γνώμη του σπουδαιότερου ξένου σκόρερ που πέρασε ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα; «Ο Μπεργκ είναι μακράν του δεύτερου ο κορυφαίος επιθετικός που αγωνίζεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει καλύτερος φορ» λέει στα «ΝΕΑ» ο Κριστόφ Βαζέχα, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή των γκολτζήδων του Παναθηναϊκού (και δεύτερος στην ιστορία της Α’ Εθνικής πίσω από τον Θωμά Μαύρο) με την αξεπέραστη επίδοση των 244 γκολ. «Είναι πολύ κινητικός. Δεν είναι ένας στατικός παίκτης περιοχής και αλλάζει διαρκώς θέσεις. Κάτι που δυσκολεύει αρκετά την αντίπαλη άμυνα για να τον αντιμετωπίσει. Είναι εξαιρετικός στράικερ με πολύ καλά τελειώματα, αλλά έχει και την ικανότητα να δημιουργεί φάσεις για τους συμπαίκτες του. Κι αυτό τον κάνει ακόμη πιο επικίνδυνο» τονίζει ο παλαίμαχος άσος των Πρασίνων, ο οποίος ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα συνέθετε ένα καλό επιθετικό δίδυμο με τον Σκανδιναβό, απάντησε χαμογελώντας: «Εννοείται. Θα ήταν τρελός ο προπονητής που δεν θα μας χρησιμοποιούσε μαζί. Αλλωστε όλοι οι καλοί παίκτες χωράνε στην ίδια ενδεκάδα».