Λιγότερα σπίτια κατασκευάστηκαν στην Ιρλανδία την περίοδο 2011 – 2016 από όσα αναμενόταν, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Το διάστημα αυτό κατασκευάζονταν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο 6.700 κατοικίες, περίπου 30% λιγότερες, σύμφωνα με το Reuters.

Αυτό προκαλεί προβλήματα στη χώρα, καθώς μετά το τέλος του Μνημονίου και την πολύ υψηλή ανάπτυξη που ακολούθησε, η ζήτηση για κατοικίες αυξήθηκε, με αποτέλεσμα να καταγραφούν ακόμη και ελλείψεις.

Στην Ιρλανδία έμειναν πολλά σπίτια απούλητα μετά τη βουτιά της αξίας τους που προκάλεσε το σκάσιμο της φούσκας το 2007. Στη συνέχεια όμως πολλά από τα ακίνητα απορροφήθηκαν από την αγορά. Ο κατασκευαστικός κλάδος επίσης δεν αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα όσο η υπόλοιπη οικονομία, με αποτέλεσμα η προσφορά να παραμείνει σχετικά χαμηλή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιτάχυνση της αγοράς κατοικιών από τους Ιρλανδούς έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών κατά 8% περίπου το τελευταίο δωδεκάμηνο. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση που καταγράφεται στα ενοίκια, πολλά από τα οποία –όπως λένε παράγοντες της εκεί αγοράς –έχουν σκαρφαλώσει ξανά στα προ κρίσης επίπεδα. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πρόκειται για εξέλιξη που έχει προκαλέσει έκπληξη στην αγορά, αφού κανείς δεν περίμενε τόσο γρήγορη ανάκαμψη.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έχει δεσμευθεί ότι θα λάβει μέρα για τον διπλασιασμό της κατασκευής νέων κατοικιών έως το 2019. Στόχος του Δουβλίνου είναι να κατασκευαστούν μέχρι τότε 25.000 σπίτια. Αρχικά, για να υπολογιστεί ο αριθμός των νεόδμητων ακινήτων χρησιμοποιούνταν ο αριθμός των νέων ηλεκτροδοτήσεων. Ομως λόγω της κρίσης πολλά σπίτια έμειναν άδεια και στη συνέχεια διεκόπη η ηλεκτροδότησή τους. Οταν στη συνέχεια τα σπίτια αυτά κατοικήθηκαν ξανά και επανηλεκτροδοτήθηκαν, καταγράφηκαν ως νέες κατασκευές.