«Αισιόδοξος, γιατί σημειώθηκε πρόοδος», αν και δεν βλέπει «συνολική πολιτική συμφωνία» στο Eurogroup της Παρασκευής προσήλθε ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup και με τους επικεφαλής των θεσμών πραγματοποιεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας.

Η συνάντηση γίνεται σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι διαπραγματευτικές θέσεις των θεσμών και της Ελλάδας, λίγο πριν από το Eurogroup που στόχο έχει μια καταρχήν συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

«Εργαστήκαμε εντατικά την τελευταία εβδομάδα και θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα τους υπουργούς Οικονομικών. Γιατί πετύχαμε αποτελέσματα», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup, προσθέτοντας ότι την Παρασκευή δεν θα υπάρξει μια «συνολική πολιτική συμφωνία» που είναι «μεγαλύτερη» από το πακέτο των μέτρων που συζητιέται.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ανέφερε πως πρώτα πρέπει να ενημερωθούν οι υπουργοί και μετά να γίνουν οι ανακοινώσεις, δηλώνοντας, ωστόσο, πως είναι σε «θετική διάθεση».

«Το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό γιατί όλοι πρέπει να δεσμευτούν να κλείσουν τις παραμέτρους μιας καλής συμφωνίας» για την Ελλάδα δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρωζώνη έχουν ανάγκη από μια «καλή συμφωνία», για να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας και όλοι αυτοί οι παράγοντες που απομακρύνουν τους επενδυτές, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

«Εδώ και εβδομάδες συζητάμε για ένα πλαίσιο-δημοσιονομικό πακέτο για την Ελλάδα», που θα της επιτρέψει να ξαναβρεί τη σταθερότητά της στην ευρωζώνη και παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε ο γάλλος Επίτροπος.