Αλλαγή πλεύσης απέναντι στο καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ διεμήνυσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Αν και δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «προσβολή κατά της ανθρωπότητας» την επίθεση με χημικά αέρια και απείλησε να αναλάβει δράση.

Ερχόμενος σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Μόσχα, ο Τραμπ τόνισε ότι με την επίθεση στην επαρχία Ιντλίμπ, στη Βορειοδυτική Συρία, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο περισσότεροι από 80 άνθρωποι, το καθεστώς του Ασαντ ξεπέρασε «πολλές πολλές γραμμές», κάνοντας σαφή αναφορά στην «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τη χρήση χημικών όπλων.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον επίσης προειδοποίησε τη Ρωσία για τη συνεχή υποστήριξη που παρέχει στη Δαμασκό, όμως τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο είχε συγκληθεί εκτάκτως την Τετάρτη εξακολουθούν να διαπραγματεύονται μια απόφαση, η οποία θα καταδικάζει την επίθεση αυτή.

Ασαντ: «Η Συρία θα σβηστεί από τον χάρτη, αν επικρατήσουν οι αντάρτες»

Ο σύρος πρόεδρος από την πλευρά του απάντησε με συνέντευξή του στην κροάτικη εφημερίδα «Vecernji List» ότι οι χώρες της Δύσης χρησιμοποιούν την τρομοκρατία ως μέσο για να πετύχουν τους πολιτικούς τους στόχους, προσθέτοντας ότι η Δύση εξακολουθεί να στηρίζει την τρομοκρατία ακόμα κι όταν αυτό γυρνά μπούμερανγκ.

«Το γεγονός είναι ότι χρησιμοποιούν την τρομοκρατία ως μέσο για να προωθήσουν διαφορετικές πολιτικές ατζέντες, ακόμη και όταν η τρομοκρατία γυρνά μπούμερανγκ και προκαλεί θύματα στις ίδιες τους τις χώρες. Όμως δεν το αναγνωρίζουν αυτό», επεσήμανε ο Ασαντ και προειδοποίησε πως αν επικρατήσουν οι αντάρτες, «η Συρία θα σβηστεί από τον χάρτη».

Την ίδια ώρα, ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ τόνισε η επίθεση με χημικά αέρια επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα νεκροτομών. Τριάντα δύο θύματα της επίθεσης μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και τρία στη συνέχεια απεβίωσαν.