Με μια κίνηση ρελάνς στο πλαίσιο αποδόμησης του κυβερνητικού αφηγήματος περί διαφάνειας, η ΝΔ φέρνει στο επίκεντρο τα πεπραγμένα στον χώρο της Υγείας και καταθέτει τις επόμενες ημέρες τη δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που δεν θα εξαιρεί την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η κίνηση ακολουθεί την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα πεδία, ενώ προεξοφλείται ότι θα πυροδοτήσει σκληρή αντιπαράθεση μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Η μάχη θα κορυφωθεί τη Μεγάλη Τετάρτη, οπότε και προγραμματίστηκε συνεδρίαση για να συζητηθούν τόσο η πρόταση που έχει καταθέσει η συμπολίτευση και προβλέπει διερεύνηση της περιόδου 1997 – 2014 όσο και η επικείμενη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα επεκτείνει τον χρονικό ορίζοντα μέχρι και σήμερα.

ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ. Ο αρχικός προγραμματισμός τοποθετούσε χρονικά τη συζήτηση τη Μεγάλη Τρίτη, ωστόσο έπειτα από αίτημα της ΝΔ η συζήτηση μετατέθηκε κατά μια ημέρα προκειμένου να προλάβει να επιστρέψει από το προσωπικό ταξίδι του στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρά τις αρχικές πληροφορίες που ήθελαν τους γαλάζιους βουλευτές να συνυπογράφουν με τη Χαριλάου Τρικούπη, τελικά από την Πειραιώς αποφασίστηκε να κατατεθεί ξεχωριστή πρόταση. Πρόκειται, προφανώς, για προσπάθεια να μην ταυτιστεί η ΝΔ με την αντίστοιχη πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία έπειτα από αυτήν την εξέλιξη αδυνατεί να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες εξήντα υπογραφές, ώστε να συζητηθεί και η δική της πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής. Απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη είχε βρεθεί και Το Ποτάμι, αρνούμενο να συνυπογράψει, προκειμένου να εκφράζει με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του για τη μαζική διαρροή βουλευτών του κόμματος προς τη ΔΗΣΥ.

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ. Με τη δημοσκοπική πρωτιά της ΝΔ να παγιώνεται και τον ίδιο να έχει βγει επικοινωνιακά ενισχυμένος από τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει μια προσωπική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα και με όχημα την Υγεία. Η απόφαση για τη γαλάζια πρόταση για την εξεταστική, άλλωστε, αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, με τον οποίο επίσης προέκυψε μια συναντίληψη για την αδυναμία της κυβέρνησης Τσίπρα να βγάλει τη χώρα από τη κρίση.

Οι δυο αρχηγοί στάθηκαν ιδιαίτερα στη δυστοκία των διαπραγματεύσεων και τα πρόσθετα προβλήματα που επιφέρει στην οικονομία και την κοινωνία, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ταύτιση για ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα μπορούσε να βάλει τη χώρα σε μια αναπτυξιακή τροχιά είχε καταγραφεί στις συναντήσεις Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης έρχεται ουσιαστικά να ενταχθεί σε ένα άτυπο αντιπολιτευτικό σχήμα που στοχεύει στην πολιτική απομόνωση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, πάντως, δεν υιοθετεί το αίτημα της ΝΔ για άμεση προσφυγή στις κάλπες, επιμένοντας στην ανάγκη συγκρότησης μιας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», αλλά εμφανίστηκε πρόθυμος να στηρίξει μετεκλογικά μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη βάση των όρων που έχει θέσει το κόμμα του και στον Αλέξη Τσίπρα.

– Οι επαφές του προέδρου της ΝΔ με τους πολιτικούς αρχηγούς ολοκληρώνονται σήμερα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ έχει ταχθεί κατά του Grexit, κάνοντας λόγο και για «τυχοδιωκτικά παιχνίδια» με το νόμισμα, καθώς υπογραμμίζει ότι μετά την είσοδο στην ευρωζώνη, μια έξοδος θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα. Πρόκειται για παραδοχή που δεν περνά απαρατήρητη από την Πειραιώς και θα αποτελέσει ένα από τα σημεία επαφής μεταξύ Μητσοτάκη και Κουτσούμπα.