Είναι το παιχνίδι το οποίο όπου κι αν το αγγίξουν οι Βραζιλιάνοι πονούν. Το Μινεϊράζο, η συντριβή της Σελεσάο με 7-1 από τη Γερμανία, σημάδεψε τις νέες γενιές των κατοίκων της χώρας του καφέ όπως το περίφημο Μαρακανάζο τους προγόνους τους.

Αύριο συμπληρώνονται 996 ημέρες από την 8η Ιουλίου 2014 και οι Βραζιλιάνοι με νίκη επί της Παραγουάης και συνδυασμό αποτελεσμάτων μπορούν να γίνουν η πρώτη ομάδα που θα πάρει το εισιτήριο για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Η πληγή κλείνει, το σημάδι όμως μένει για να θυμίζει τα ερείπια του παραδείσου που είχε χτίσει ο Πελέ και η παρέα του στο μετα-Μαρακανάζο εποχή και γκρέμισαν τόσο άτσαλα οι επίγονοί τους.

Αυτοί που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το χτίσιμο της νέας Σελεσάο μιλούν για μία ομάδα που μπορεί να γράψει ένα από τα πιο συναρπαστικά κεφάλαια στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που μόνο με το αντίστοιχο της ομάδας του 1970 θα μπορεί να συγκριθεί.

Το Μινεϊράζο και η πανωλεθρία στο τελευταίο Κόπα Αμέρικα ανάγκασαν ουσιαστικά τους Βραζιλιάνους να αποδομήσουν το στερεότυπο του εξευρωπαϊσμού του πιο διάσημου εξαγωγικού τους προϊόντος. Ο αρχιτέκτονας της ομάδας που καλείται να ξεπλύνει την ντροπή του 7-1 ονομάζεται Αντενόρ Λεονάρντο Μπάκι, γνωστότερος ως Τίτε. Ανθρωπος με ανοιχτούς ορίζοντες δεν πιστεύει πως όλα είναι γραμμένα στην πέτρα. Εμεινε για πολλούς μήνες στη Μαδρίτη την εποχή που προπονητής της Ρεάλ ήταν ο Κάρλο Αντσελότι και διδάχτηκε από τον Ιταλό νέες μεθόδους τακτικής στον τρόπο που επιτίθενται οι ομάδες.

Υπό τις εντολές του η νέα Βραζιλία έκανε ήδη το πρώτο της ρεκόρ. Οι επτά συνεχόμενες νίκες στα προκριματικά ξεπέρασαν την επίδοση της ομάδας του Πελέ του 1969 που στη συνέχεια στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στο Μεξικό. Η πρώτη πινελιά του Τίτε ήταν η ανεξαρτητοποίηση του παιχνιδιού της Σελεσάο από τον Νεϊμάρ. Από πρωταγωνιστή τον έκανε ένα ακόμα γρανάζι της μηχανής. Το μήνυμά του είναι «εδώ δεν υπάρχουν ηγέτες, αλλά μόνο ομάδα». Για να το καταστήσει πιο σαφές, το περιβραχιόνιο του αρχηγού το έχει δώσει στους Ντάνι Αλβες, Μιράντα, Φερναντίνιο, Ρενάτο Αουγκούστο και Νεϊμάρ. Το κλασικό 4-3-3 το εξελίσσει σε 4-1-4-1 διατηρώντας μία πανίσχυρη άμυνα αλλά εξίσου δυνατή επίθεση. Πριν από εννέα μήνες αν η Σελεσάο βρισκόταν πίσω στο σκορ από την Ουρουγουάη πιθανότατα θα έχανε και τον αγώνα. Αυτό που συνέβη στην τελευταία τους αναμέτρηση στο Μοντεβιδέο, νίκη των Βραζιλιάνων με 4-1, ήταν απλά ο πρόλογος του κεφαλαίου που ήδη γράφεται.