Αντιμέτωποι και με τσουχτερά πρόστιμα έως 5.000 ευρώ θα έρχονται άμεσα όσοι εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις, ενώ λουκέτο έως και δέκα ημέρες στην επαγγελματική τους εγκατάσταση θα επιβάλλεται στους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας που αγνοούν την αναστολή λειτουργίας του καταστήματός τους και το ανοίγουν χωρίς την άδεια της Εφορίας. Αυστηρή μεταχείριση προβλέπεται και για όσους παρεμποδίζουν τον έλεγχο.

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και έχει άμεση ισχύ από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, οι διατάξεις νόμου για τα χρηματικά πρόστιμα και την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων οι οποίες προβλέπονται ήδη για την περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων, ενισχύονται περαιτέρω. Το υπουργείο Οικονομικών, όπως φαίνεται, οργανώνεται ενόψει του νέου κύματος ελέγχων της ΑΑΔΕ κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Στις διατάξεις της τροπολογίας ορίζεται ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η προβλεπόμενη αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου κρίνεται δυσχερής (ενοικίαση σκαφών αναψυχής, πλανόδιοι πωλητές, γηροκομεία, ξενοδοχεία, φροντιστήρια, ιατρεία), αντί για το λουκέτο μπορεί να επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει αναστολή λειτουργίας για 48 ώρες σε περίπτωση ανακριβούς έκδοσης δέκα αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ, 96 ώρες σε περίπτωση υποτροπής εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους ακόμα και για τρεις αποδείξεις χωρίς όριο αξίας και έως δέκα ημέρες σε κάθε επόμενη διαπίστωση ανάλογης παράβασης. Επιπλέον, τα χρηματικά πρόστιμα θα κυμαίνονται από 1.000 έως 2.500 ευρώ στην πρώτη περίπτωση, από 2.501 έως 5.000 ευρώ στη δεύτερη και 5.000 ευρώ σε περίπτωση διπλής υποτροπής.

Ακόμα μία διαφοροποίηση σε σχέση με τα ισχύοντα αφορά τη διευκρίνιση ότι εφεξής θα αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διαπιστώθηκε η παράβαση και όχι στο σύνολο των εγκαταστάσεων του επιτηδευματία, ενώ σε περίπτωση παρεμπόδισης φορολογικού ελέγχου με τη χρήση βίας προβλέπεται λουκέτο διάρκειας ενός μηνός.