Καταγγελίες για δεκάδες νεκρούς αμάχους από αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη δυτική Μοσούλη γίνονται επισήμως αντικείμενο έρευνας από τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από το διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, επιχειρούν να ανακτήσουν την κυριαρχία της Μοσούλης από τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους. Εντούτοις, ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να διακόψει τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη του δυτικού τμήματος της πόλης «εξαιτίας του υψηλού ποσοστού απωλειών αμάχων».

Πολίτες που εγκατέλειψαν τη Μοσούλη δήλωσαν ότι από τους βομβαρδισμούς των Ιρακινών και της Συμμαχίας καταστράφηκαν ολόκληρα κτίρια, θάβοντας κάτω από τα συντρίμμια πολλούς πολίτες. Αλλοι δήλωσαν ότι οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα, ενώ ανοίγουν πυρ εναντίον τους όταν αυτοί επιχειρούν να διαφύγουν.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν «βαθύ προβληματισμό» για τις αναφορές περί δεκάδων απωλειών αμάχων. «Είμαστε εμβρόντητοι από αυτή την τρομερή απώλεια ζωών» δήλωσε η Λίζα Γκράντε, επικεφαλής της ανθρωπιστικής αποστολής στο Ιράκ. Ο στρατός των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι αμερικανικό αεροσκάφος βομβάρδισε τη δυτική Μοσούλη, κατόπιν αιτήματος των Ιρακινών.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες και διέταξε έρευνα «για να εξακριβώσει τα γεγονότα γύρω από αυτό το βομβαρδισμό, καθώς και την αξιοπιστία των καταγγελιών περί νεκρών αμάχων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από