H...«αγανάκτηση» της 43χρονης κατηγορούμενης για το σκάνδαλο της εταιρείας "Energa" για την αιφνιδιαστική δικαστική απόφαση παράτασης για έξι μήνες της χρήσης του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης φέρεται ότι ήταν αυτή που την οδήγησε στην απόφαση - λίγες ώρες αργότερα - να σπάσει το "βραχιολάκι" ελέγχου και να εξαφανισθεί.

Η 43χρονη που ήταν γραμματέας στην εν λόγω εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας κατηγορείτο για "ξέπλυμα χρήματος" με την συνδρομή της του συζύγου της, περίμενε ότι θα αφεθεί πλήρως ελεύθερη μετά την πάροδο 18μήνου μετά την σύλληψη της. Όπως είχε συμβεί και με δύο άλλους συγκατηγορουμένους της. Η 43χρονη δήλωνε "ανυπόμονη" για να σταματήσει ο κατ οίκον περιορισμός της και να αφαιρεθεί το "βραχιολάκι" της. Όμως η αντίθετη δικαστική απόφαση φέρεται να την εξόργισε. Οι διωκτικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η 43χρονη να επιχειρήσει να συναντήσει τον σύζυγο της που έχει κατηγορηθεί για την ίδια υπόθεση και παραμένει ασύλληπτος.

Επιπλέον η φυγή της δημιουργεί προβληματισμό στις αρχές αφού η 43χρονη παραβίασε πρώτα τον "κατ οίκον περιορισμό" (διέμενε στο κέντρο της Αθήνας) πριν κόψει το βραχιολάκι στην εθνική οδό - στο ύψος της Ν. Φιλαδέλφειας - και εξαφανισθεί. Όμως το γεγονός ότι το «βραχιολάκι» στέλνει σήμα στο κέντρο της ελέγχου της εταιρείας κάθε 20 δευτερόλεπτα και υπάρχει αντίστοιχη καθυστέρηση στην ενημέρωση της ΕΛΑΣ αυτό δεν φαίνεται να επιτρέπει στην αστυνομία την ευχερή καταδίωξη του "παραβάτη" κρατουμένου. Πολύ δε περισσότερο που πιθανόν χρησιμοποιεί όχημα διαφυγής που δεν είναι γνωστό στις διωκτικές αρχές και δεν είναι χρονικά δυνατό να δημιουργηθεί αστυνομικός κλοιός , προκειμένου ν ακινητοποιηθεί.

Πρόκειται για την πρώτη "φυγή" κρατουμένου από το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης στην Ελλάδα από τους συνολικά 11 που το χρησιμοποιούν συνολικά σε λιγότερο από έναν χρόνο ουσιαστικής δοκιμής του. Δηλαδή ήδη δημιουργήθηκε ένα ποσοστό παραβίασης του «βραχολιού» της τάξης του 8% όταν το εξωτερικό υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα αφαίρεσης του και το ποσοστό παραβίασης του κυμαίνεται από 0,05% έως 2 % . Στην Γαλλία όπου υπάρχουν 13.000 κρατούμενοι –χρήστες του συστήματος επιτήρησης τα κρούσματα παράνομης αφαίρεσης του ήταν περίπου 5-6. Στην Ν Ζηλανδία την περίοδο 2010-2013 141 άτομα επιχείρησαν να αφαιρέσουν το σύστημα επιτήρησης , σε ποσοστό περίπου 1%.

Η ποινή που προβλέπεται για την παραβίαση του ηλεκτρονικού συστήματος είναι ένας χρόνος φυλάκισης. Ποινή φυλάκισης δύο ετών προβλέπονται για τον συνεργό του παραβάτη κρατουμένου . Ο συμμετέχων έχει την ιδιότητα του σωφρονιστικού ή αστυνομικού υπαλλήλου ή του αρμόδιου για την ηλεκτρονική επιτήρηση υπαλλήλου, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι οκτώ ετών.

Σημειώνεται ότι η δίκη με 18 κρατουμένους για το "σκάνδαλο Energa"(η ζημιά του Δημοσίου εκτιμάται ότι φτάνει τα 270 εκατομμύρια ευρώ και αφορά το διάστημα Σεπτέμβριος 2011 - Νοέμβριος 2012) βρίσκεται σ εξέλιξη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ήδη υπάρχει εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή αρκετών από τους κατηγορουμένους. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2014 είχε υπάρξει απόπειρα δολοφονικής επίθεσης κατά του συνηγόρου πολιτικής αγωγής στο σκάνδαλο Energa και ο ίδιος σε μεταγενέστερη κατάθεση του μίλησε για σχεδιασμό της επίθεσης από κεντρικό κατηγορούμενο της υπόθεσης.

Συμπληρώνεται ότι για την συγκεκριμένη επίθεση έχουν συλληφθεί Αλβανοί ποινικοί οι οποίοι ομολόγησαν ότι "επρόκειτο για διεκπεραίωση συμβόλου θανάτου". Χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν τους εντολείς της αιματηρής επίθεσης...

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από