Με κατεύθυνση τη διεξαγωγή Συνεδρίου στα τέλη Ιουνίου (πιθανότατα το διήμερο 28-29/6), το οποίο θα επικυρώσει μια ευρεία συνένωση του κεντροαριστερού χώρου και τη δημιουργία ενός συγκροτημένου τρίτου πολιτικού χώρου, οι συνιστώσες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καλούνται σήμερα να αποφασίσουν για τα εφόδια που θα έχουν μαζί τους στη διαδρομή.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού της ΔΗΣΥ, στόχος είναι να οριστικοποιηθούν το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο του Συνεδρίου που παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα. Στη Χαριλάου Τρικούπη καταλήγουν ότι δεν υπάρχει λόγος καθυστερήσεων για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, πολύ περισσότερο μέσα σε ένα πολιτικό σκηνικό που δείχνει ευμετάβλητο –συνεπώς, μια νέα πορεία για την Κεντροαριστερά δεν μπορεί να ξεκινήσει το φθινόπωρο. Στη βάση αυτή, η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να εισηγηθεί τη διεξαγωγή του Συνεδρίου έως το τέλος Ιουνίου, ώστε να ξεκινήσει και μια θερινή αντεπίθεση.

Επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν ότι, μέχρι και την τελευταία στιγμή, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, όμως τα πράγματα πλέον έχουν μπει σε μια κανονικότητα. Η διάθεση για συναίνεση είναι μεταδοτική και κανείς δεν επιδιώκει να τινάξει το καλό κλίμα στον αέρα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Αυτή η διαφαινόμενη ηρεμία επιτρέπει στα στελέχη να βγουν δυναμικά μπροστά και να ακολουθήσουν ένα νέο πλάνο ισχυρής αντιπολίτευσης.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Με αυτόν τον οδηγό, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αντιμετώπισαν ως αυτονόμηση τη νέα παρέμβαση του Βαγγέλη Βενιζέλου και τη σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα. Σε χθεσινή συνέντευξη (Σκάι), ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρθηκε καθόλου στα εσωτερικά της ΔΗΣΥ και περιορίστηκε σε μια δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη συνολική στάση της από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα. Με φόντο το βάλτωμα της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο Βενιζέλος δεν απέκλεισε μια επανάληψη του 2015, χωρίς το δημοψήφισμα, αλλά με μια συντονισμένη πίεση από τους δανειστές και τον κίνδυνο εθνικής κατάρρευσης, για καταναγκαστικές πολιτικές συμπλεύσεις. «Μπορεί να μην πάμε στις 5 Ιουλίου του 2015 με ψευτοδημοψήφισμα, που είναι αντισυνταγματικό και θα έπρεπε να ξεσηκώσει και τις πέτρες, αλλά στις 6 Ιουλίου, σε μια εκβιαστική επίθεση συναίνεσης» ήταν η αναφορά του που προκάλεσε αίσθηση.

ΑΡΡΑΒΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ; Την ίδια στιγμή, Το Ποτάμι ακολουθεί τη δική του πορεία, επιδιώκοντας να αυξήσει τον ζωτικό χώρο του στο κεντροαριστερό πεδίο. Η χθεσινή συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τους τρεις πρωταγωνιστές της Ωρας Αποφάσεων –Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργο Φλωρίδη –υπήρξε σύντομη, αλλά αποτελούσε ακόμη ένα βήμα για μια πολιτική συμπόρευση που επιχειρείται να αποκτήσει και εκλογικά χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, οι τρεις έχουν δηλώσει ξεκάθαρα πως επιθυμία τους είναι η δημιουργία ενός νέου φορέα, αλλά κατανοούν πως η πλήρης ενοποίηση, με διάλυση υπαρχόντων κομμάτων, δεν τίθεται καν προς συζήτηση. Το φλερτ του Ποταμιού με τους τρεις πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε πολιτικό αρραβώνα την ερχόμενη Τετάρτη, όταν οι δύο πλευρές θα ξανασυναντηθούν σε εκδήλωση της Ωρας Αποφάσεων. Η χθεσινή συνάντηση επικεντρώθηκε σε ευρωπαϊκά ζητήματα, με αφορμή και τη μετάβαση Θεοδωράκη στη Ρώμη για την επέτειο των 60 ετών από την υπογραφή της ιδρυτικής ευρωπαϊκής διακήρυξης, όπου θα συναντηθεί με τον πρώην επικεφαλής της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι. Ενα ραντεβού που κλείστηκε κατόπιν μεσολάβησης της Αννας Διαμαντοπούλου.