Αν τρέχετε χρόνια αλλά έχετε πλέον πατήσει τα 40, τότε πιθανόν να θυμάστε με νοσταλγία τις παλιές καλές ημέρες όταν επανερχόσασταν γρήγορα ύστερα από μια δύσκολη προπόνηση. Οπως αποδεικνύεται, η ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνετε πιθανότατα δεν είναι αρκετή για να σας βοηθήσει στην πλήρη αποθεραπεία σας. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στη Διεθνή Επιθεώρηση Αθλητικής Διατροφής και Μεταβολισμού της Ασκησης (www.humankinetics.com/ijsnem) οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (αλλά σε καλή φυσική κατάσταση) δρομείς μπορούν να έχουν άνιση αποθεραπεία και να χρειάζονται περισσότερες πρωτεΐνες από τους νεαρότερους.

Οι ερευνητές «χτένισαν» σύγχρονες επιστημονικές μελέτες αναζητώντας στοιχεία για μυϊκή αποκατάσταση και πρωτεϊνικές ανάγκες σε αθλούμενους κάτω και άνω των 40 ετών προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει διαφορά. Πολλές έρευνες έδειξαν πως οι αθλητές 40+ δεν αποθεραπεύονταν τόσο γρήγορα όσο οι νεαρότεροι δρομείς ή ποδηλάτες που έκαναν την ίδια προπόνηση με εκείνους. Μελέτες έδειξαν επίσης πως η αναγέννηση (ή αποκατάσταση) των μυών έπειτα από σκληρές προπονήσεις καθυστερούσε πολύ στους μεγαλύτερους σε ηλικία αθλητές.

Οι έρευνες που αξιολόγησαν πόσο βοηθά η λήψη πρωτεΐνης μετά την προπόνηση στη μυϊκή αποκατάσταση έδειξε πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν ανάγκη από 35-40 γραμμάρια πρωτεΐνης καλής ποιότητας (όπως η πρωτεΐνη ορού γάλακτος), ενώ μόλις 20 γραμμάρια χρειάζονται οι νεότεροι.

Αυτά τα ευρήματα, σχολιάζει στο περιοδικό «Runner’s World» η διακεκριμένη αμερικανίδα διατροφολόγος Λιζ Απλγκεϊτ, δείχνουν πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δρομείς χρειάζεται να παίρνουν πολύ περισσότερο στα σοβαρά το σνακ τους μετά την προπόνηση. Υστερα από ένα δυνατό τρέξιμο δεν είναι για εκείνους πλέον αρκετός ένας καφές με κουλούρι (4 γραμμάρια πρωτεΐνης) ούτε καν μία μπάρα πρωτεΐνης (20-25 γραμμάρια). Αντίθετα, είναι προτιμότερο να φάει κανείς 150 γραμμάρια ψητό στήθος κοτόπουλου, άπαχο κρέας ή ψάρι –όλες αυτές οι επιλογές είναι πλούσιες σε λευκίνη, ένα αμινοξύ που έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη μυϊκή αποκατάσταση. Η σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος (άλλη μια σημαντική πηγή λευκίνης) αναμεμειγμένη σε ένα σμούθι με φρούτα αποτελεί ένα ωραιότατο μετα-προπονητικό σνακ. Θα τη βρείτε να πωλείται σε καταστήματα με συμπληρώματα διατροφής. Απλώς τσεκάρετε την ετικέτα και ρυθμίστε την ποσότητα που θα βάλετε στο ποτήρι σας ώστε να πετύχετε 35-40 γραμμάρια πρωτεΐνης.