Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Τέμενος Βαγιαζήτ (Μεχμέτ Α’) στο Διδυμότειχο, το οποίο θεωρείται από ειδικούς ως το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης, και παρά την τεράστια κινητοποίηση της πυροσβεστικής εκτιμάται ότι η καταστροφή του θα είναι ολοσχερής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πυρκαγιά φαίνεται να προκλήθηκε από σπίθα οξυγονοκόλλησης κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης του τεμένους που πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και επρόκειτο να ολοκληρωθούν εντός του έτους.

Το τέμενος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και χρησιμοποιείτο κυρίως ως μουσειακός χώρος ενώ αυτήν την περίοδο γίνονταν εργασίες αναστήλωσης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 03.00 και αμέσως σήμανε συναγερμός στον τοπικό σταθμό της πυροσβεστικής.

Από τη φωτιά έχει καταρρεύσει η οροφή και το μεταλλικό σκέπαστρο που είχε τοποθετηθεί πέρυσι το καλοκαίρι.

Επί τόπου έφτασαν ισχυρές δυνάμεις με 20 πυροσβέστες και 10 οχήματα, οι οποίες ενισχύονταν διαρκώς προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά και να διασωθεί όσον το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του μνημείου.

Από τη φωτιά έχει καταρρεύσει η οροφή και το μεταλλικό σκέπαστρο που είχε τοποθετηθεί πέρυσι το καλοκαίρι.

Τα αίτια της πυρκαγιάς είναι άγνωστα, μέχρι στιγμής, και αναμένεται να εξακριβωθούν μετά την κατάσβεση και την ολοκλήρωση της προανάκρισης.

Τα αρχικά στοιχεία, πάντως, δεν δείχνουν εμπρησμό και οδηγούν προς την κατεύθυνση των εργασιών που γίνονταν στον χώρο.

Πληροφορίες αναφέρουν την πιθανότητα αναζωπύρωσης σε εστία φωτιάς που είχε ξεσπάσει το μεσημέρι της Τρίτης, κατά τη διάρκεια εργασιών ηλεκτροσυγκόλλησης, και είχε κατασβεστεί από την πυροσβεστική.

Το πρώτο σε ευρωπαϊκό έδαφος

Το Τέμενος Βαγιαζήτ είναι μουσουλμανικό τζαμί και αποπερατώθηκε επί του σουλτάνου Μεχμέτ Α’ (1413-1421) ενώ εγκαινιάστηκε το 1420. Η πολιτισμική αξία του είναι μεγάλη και μέσα στο 2017 αναμενόταν να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των έργων αναστήλωσης.

Είναι το μεγαλύτερο τέμενος στα Βαλκάνια και το πρώτο που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Πρόκειται για σχεδόν τετράγωνο κτίσμα με εξωτερικό εμβαδόν ένα στρέμμα. Στη μια από τις τρεις θύρες του υπάρχουν θαυμάσια αραβουργήματα και αρχαΐζοντα ζιγκ ζαγκ μοτίβα.

Ο κομψός μιναρές του είναι ενσωματωμένος στο κεντρικό κτίσμα και διαθέτει δική του εξωτερική είσοδο. Το μνημείο ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού.