Οι τιμές του πετρελαίου δεν αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 60 δολάρια το βαρέλι παρά την απόφαση που έλαβε τον Νοέμβριο ο ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής σύμφωνα με την Arab Petroleum Investment Corp. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι οι χώρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μαύρου χρυσού έχουν φροντίσει να χτίσουν πολύ μεγάλα αποθέματα τα τρία τελευταία χρόνια που οι τιμές υποχώρησαν σημαντικά. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη μεγάλη αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Τα μεγάλα αποθέματα που έχουν οι χώρες που καταναλώνουν πολύ πετρέλαιο επηρεάζουν τόσο την προσφορά και τη ζήτηση ώστε θα περάσουν ακόμη αρκετοί μήνες για να επέλθει ισορροπία, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας που αναφέρει το Bloomberg.
Πάντως πολλές πετρελαιοπαραγωγοί χώρες έχουν αρχίσει να σκέφτονται να επεκτείνουν τις μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου. Οι μειώσεις αυτές είχε συμφωνηθεί από τον ΟΠΕΚ να ισχύσουν μέχρι τον Ιούνιο. Τώρα όπως όλα δείχνουν αυξάνονται οι πιθανότητες για να εξακολουθήσουν να υφίστανται οι περιορισμοί και μετά το καλοκαίρι. Από τις αρχές του Ιανουαρίου οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ έχουν μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ώστε να διαμορφώνεται συνολικά λίγο πάνω από τα 30 εκατ. βαρέλια. Στο παιχνίδι των περιορισμών έχουν μπει πετρελαιοπαραγωγοί χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Ρωσία. Τώρα ουσιαστικά ο ΟΠΕΚ παραδέχεται ότι θα χρειαστούν περισσότεροι από έξι μήνες για να μειωθούν τα αποθέματα μαύρου χρυσού που έχουν συγκεντρώσει οι καταναλώτριες χώρες. Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ είναι στη Βιέννη στις 25 Μαΐου και εκεί ο Οργανισμός αναμένεται να δώσει το στίγμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει το δεύτερο εξάμηνο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από