«Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο» διαβεβαίωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους ευρωπαϊκούς φόβους για τις φορολογικές και δασμολογικές αλλαγές που προωθεί η Ουάσιγκτον, επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κ.κ. Μνούτσιν και Σόιμπλε είχαν συνάντηση στο Βερολίνο, την οποία αμφότεροι χαρακτήρισαν «ειλικρινή και εποικοδομητική».

Η αμερικανική πλευρά διαβεβαίωσε ότι επιδιώκει «ισορροπημένο εμπόριο μεταξύ των δύο οικονομιών». «Οι ανισορροπίες πρέπει να εξαλειφθούν. Απώτερος στόχο μας είναι η οικονομική ανάπτυξη» είπε ο κ. Μνούτσιν.

«Η κάθε πλευρά έχει σαφείς θέσεις και απόψεις. Συμφωνήσαμε να προωθήσουμε τη διεθνή διαδικασία. Συνεχίζουμε με εποικοδομητικό τρόπο», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Θα υπάρξει φορολογική μεταρρύθμιση και το σύστημα θα απλοποιηθεί. Συνεργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση με το Κογκρέσο. Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές προσαρμογές στα σύνορα δεν έχουμε λάβει ακόμα καμιά απόφαση» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

«Το ελεύθερο εμπόριο πρέπει να είναι έντιμο»

«Συμφωνήθηκε σαφώς να συνεργασθούμε και από κοινού να αναζητήσουμε λύσεις. Βρήκαμε κοινή βάση για να συζητάμε εντελώς ανοικτά. Φυσικά δεν επιλύθηκαν όλα τα ζητήματα» είπε από την πλευρά του ο Σόιμπλε, δείχνοντας ότι οι διαφορές παραμένουν.

Ο Στίβεν Μνούτσιν διαβεβαίωσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει στο ελεύθερο εμπόριο, είπε όμως ότι αυτό «πρέπει να είναι έντιμο».

«Είναι σημαντικό να μην χειραγωγούν οι χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο τα νομίσματά τους, διότι αυτό βλάπτει την ανάπτυξη της οικονομίας. Ισχυρό δολάριο μακροπρόθεσμα είναι κάτι θετικό και καλό για την εμπιστοσύνη προς την αμερικάνικη οικονομία» είπε ο αμερικανός υπουργός και απέρριψε τις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως αποδυναμώνουν το δολάριο για λόγους ανταγωνισμού.

Λίγο πριν τη συνάντηση των δύο υπουργών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την αντίθεσή του στη ριζική μεταρρύθμιση της φορολόγησης των επιχειρήσεων όπως αυτή συζητιέται στις ΗΠΑ.

«Η εξεταζόμενη αλλαγή του συστήματος στη διεθνή φορολόγηση θα ερχόταν σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα διεθνείς συμφωνίες» τόνισε.