«Ποτέ δεν θα δεχθώ τη σύγκριση των Ναζί με τις σημερινές κυβερνήσεις. Είναι εντελώς απαράδεκτο να συγκρίνεται εκείνη η εποχή με τη σημερινή. Οποιος το επιχειρεί, απομακρύνει εαυτόν από την ΕΕ. Δεν έχει προσχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Τουρκία. Η Τουρκία θέλει να προσχωρήσει στην ΕΕ». Με αυστηρότητα αντιμετώπισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ τη στάση της Τουρκίας να κατηγορήσει τη Γερμανία και την Ολλανδία για φασισμό, προσθέτοντας ότι οι κατηγορίες αυτές απομακρύνουν την Αγκυρα από τον στόχο της ένταξης στην ΕΕ.

Ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ ξέσπασε όταν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εμπόδισαν τούρκους υπουργούς να πραγματοποιήσουν στο έδαφός τους προεκλογικές συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου και εάν εγκριθεί θα δίνει άνευ προηγουμένου εξουσίες στον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Ολλανδοί απαγόρευσαν τη διεξαγωγή συγκέντρωσης στο Ρότερτναμ το Σαββατοκύριακο φοβούμενοι ότι η πολιτική ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας θα επεκταθεί και στην τουρκική κοινότητα της Ολλανδίας. Ο Ερντογάν απάντησε αποκαλώντας τους Ολλανδούς «απομεινάρια των Ναζί» και κατηγόρησε τη Γερμανία για «φασιστικές πρακτικές» επειδή ακύρωσε αρκετές παρόμοιες εκδηλώσεις.

«Το Ρότερνταμ καταστράφηκε εντελώς από τους Ναζί και τώρα έχει δήμαρχο γεννημένο στο Μαρόκο: εάν κάποιος βλέπει φασισμό στο Ρότερνταμ, δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα» είπε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ανάλογες ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε «σκανδαλισμένος» με τα όσα ειπώθηκαν από την Τουρκία προς την Ολλανδία και τη Γερμανία. Στη συζήτηση που ακολούθησε τις δηλώσεις Τουσκ και Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο, κάποιοι ευρωβουλευτές ζήτησαν εκ νέου να διακοπούν επισήμως οι συνομιλίες με την Τουρκία για τη μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ. Αν και μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε ισχυρό πολιτικό μήνυμα, ουσιαστικά θα ήταν κυρίως συμβολική, καθώς στην πράξη εδώ και δεκαετίες έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος στο θέμα αυτό.

Παρότι η επιτροπή συνταγματολόγων του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως Επιτροπή της Βενετίας, μελετώντας τις προτεινόμενες αλλαγές στο τουρκικό Σύνταγμα, για τις οποίες θα γίνει το δημοψήφισμα, κατέληξε ότι θα οδηγήσουν την Τουρκία σε «αυταρχικό καθεστώς» και σε στραγγαλισμό της δημοκρατίας, η ΕΕ βρίσκεται σε δύσκολη θέση απέναντι στην Αγκυρα, επειδή υπάρχει η συμφωνία με τον πρόεδρο Ερντογάν για τους πρόσφυγες. Η συμφωνία επετεύχθη δεδομένου ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες γειτονικές χώρες πέρασαν μέσω Ελλάδας και Βαλκανίων στην Ευρώπη στα τέλη του 2015 και τις αρχές του 2016.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι ήρθε η στιγμή να επανεξετάσει η Αγκυρα τη συμφωνία, καθώς η ΕΕ δεν τήρησε την υπόσχεσή της να άρει τη βίζα για τους τούρκους πολίτες. Χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία και αναμένει από την Τουρκία να κάνει το ίδιο, καθώς υπάρχει κοινό συμφέρον.